Huawei Mate Xs: te duur, maar wel vouwbaar

Vorig jaar februari mocht TechGirl Hilde de eerste versie van Huawei’s vouwbare telefoon komen bekijken in Barcelona. Ja, alleen bekijken, want de telefoon stond op een plateau achter een lint en mocht absoluut niet door de journalisten aangeraakt worden. Toen we dit jaar benaderd werden of we hun nieuwste vouwbare telefoon, de Huawei Mate Xs, wilden reviewen, hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Een telefoon die je ook kunt openvouwen tot 8-inch tablet. Hoe zou dat zijn in gebruik?

Snelle specs info

Voor de liefhebbers eerst wat specs van de tweede vouwbare telefoon van dit Chinese merk. De Huawei Mate Xs heeft ingeklapt een scherm van 6,6-inch, maar vouw je hem uit, dan krijg je een scherm van 8-inch. In opgevouwen toestand is de telefoon 11-inch dik. Er zit een 40MP-hoofdcamera op, een 8MP-telefotocamera (3x optische zoom), 16MP-groothoekcamera en een dieptesensor. De camera’s en overige specificaties zijn vergelijkbaar aan de andere Huawei Mate 30 modellen, dus in feite heb je zo’n een model uit die reeks maar dan in vouwbare vorm. Daarnaast ondersteunt de 4.500 mAh-batterij 55W snelladen en zelfs 27W draadloos laden, wat ook leuk meegenomen is. Ook ondersteunt hij 5G.

Huawei Mate Xs vouwt andere kant op dan andere vouwtelefoons

Anders dan bij andere vouwbare telefoons, zit het scherm van de Huawei Mate Xs volledig aan de buitenkant. Daar zitten zowel voor- als nadelen aan. Als het scherm uit staat maar wel opengeklapt is, zie je best wel goed het gedeelte waar de twee scherm aan elkaar vast zitten. Gelukkig is dit scharnier totaal niet meer zichtbaar wanneer je de telefoon aanzet.

Een nadeel is dat je telefoon dus altijd vatbaar is voor beschadigingen aangezien het scherm aan de buitenkant zit. Er wordt wel standaard een beschermhoesje voor om de rand van de telefoon meegeleverd, maar een screen protector op een vouwbaar scherm plakken gaat natuurlijk niet werken.

Hoe werkt het vouwen?

De eerste keer het scherm inklappen van de Huawei Mate Xs voelde mega eng. Je moet namelijk behoorlijk hard drukken om het scherm helemaal in of uit te klappen. Hierbij voelt de telefoon ook een beetje goedkoop aan, alsof je een stuk vouwbaar plastic in je hand hebt. Als je eenmaal gewend bent aan het vouwen werkt het wel beter en vouw je hem zo in en uit.

De telefoon heeft aan één kant een verdikking met daarin de usb-c ingang en een vingerafdrukherkenning op de aan- en uitknop. Hierdoor ontgrendelt hij direct als je hem aan of uit zet. Door deze verdikking ligt hij prettig in je hand en kun je bijvoorbeeld comfortabel YouTubefilmpjes kijken.

Bij het invouwen springt de telefoon standaard over naar een van de twee schermen, waarmee het andere scherm dus uitgezet wordt. Het andere scherm (aan de achterkant) gaat alleen aan wanneer je selfies maakt. De telefoon heeft maar aan een kant camera’s, dus bij selfies moet je even de telefoon omdraaien.

Ontzettend goede camera’s

Dat voelt in het begin als heel veel moeite, maar als je hier eenmaal aan gewend bent, ben je er alleen maar blij mee. Want dat betekent dus wel dat je vet goede selfies kan maken (want met de beste camera)! Normaal gesproken zit deze camera achterop een telefoon en maak je selfies met een wat mindere camera aan de voorkant, maar dat is bij de Huawei Mate Xs dus niet zo.

MobileMobile

Met deze twee schermen kan je nog wat leuks doen. Wanneer je namelijk een foto of filmpje van iemand maakt, kun je aanzetten dat diegene ook tegelijkertijd zichzelf kan zien. Zo kan je dus checken of je pose er wel hetzelfde uitziet als dat je in gedachten had!

De Huawei Mate Xs heeft sowieso erg goede camera’s. Zoals eerder genoemd zit er een 40 MP camera op en ook een groothoek en zelfs ultragroothoeklens. Veraf of dichtbij, donker of helder, groot of klein, breed of smal, je kunt alles vastleggen.

Multi-tasken als een pro

De grote vraag is natuurlijk of je wel echt zo’n extra groot scherm nodig hebt. Als je vaak een tablet gebruikt, weet je waarschijnlijk wel hoe fijn het is om een grotere variant van je apps te kunnen gebruiken. Doordat je als het ware twee schermen aan elkaar geplakt hebt, kan je op de Huawei Mate Xs multi-tasken als een pro. Je kan super makkelijk twee apps naast elkaar of onder elkaar zetten, waardoor je lekker snel kan werken. Als je dus gewend bent om zakelijk veel te doen op je telefoon (bijvoorbeeld tijdens het reizen) dan biedt deze telefoon wel echt een uitkomst.

Verder loop je in sommige applicaties nog wel tegen problemen aan met het 8-inch scherm. Niet alle apps zijn namelijk al ingesteld op vierkante schermen. Dit zal vast wel goed komen zodra het formaat meer gebruikt wordt, maar maakt het voor nu soms wel jammer.

Huawei Mate XS
Het scherm, terwijl hij half gebogen is.

Veel te hoge prijs

De prijsklasse van vouwbare telefoons ligt hoog, heel hoog. Maar de Huawei Mate Xs schiet er wel met kop en schouders boven uit. Hij is namelijk te koop voor €2499,-. Wat mij betreft is dat niet meer betaalbaar voor de gewone consument, tenzij je echt een extreme Huawei-liefhebber bent en een vouwbare telefoon wilt.

De conclusie!

Voor het geld van deze telefoon kan je ook héél veel andere leuke dingen kopen. Zoals én een goede telefoon én een tablet (én, een beetje afhankelijk van het merk, ook nog een laptop én een smartwatch). Maar wil je echt graag een vouwbare telefoon en is geld geen probleem? Dan zou je de Huawei Mate Xs kunnen overwegen. Wil je toch een vouwbare telefoon, dan kan je eigenlijk beter naar die van andere merken kijken, aangezien die de helft van het geld zijn. Daarbij heeft deze telefoon dezelfde specs als de andere telefoons uit de Mate 30 reeks (afgezien van het snelladen en het vouwelement) dus zou je beter zo’n telefoon kunnen bekijken.

Huawei Mate Xs: te duur, maar wel vouwbaar
Pluspunten
Multi-tasken als een pro
55W-snelladen
Ontzettend goede camera's
Minder positief
Veel en veel te duur
Voelt enigzins goedkoop (doordat je hardhandig moet ombuigen)
Niet alle apps al aangepast op formaat scherm
4.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.