ronde-grijze-spreker-op-bruin-bord

Home Assistant of Google Home, wat past bij jouw smart home?

Home Assistant is een open-source home automation platform waarmee je verschillende slimme apparaten en diensten in huis kan bedienen en automatiseren. En anders dan wat je misschien zou vermoeden, is het dus niet van Google. Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Nederlander Paulus Schoutsen het ontwikkelde. In dit artikel praten we je bij over dit platform en wat er voor mogelijkheden zijn. Tenslotte vergelijken we het met Google Home: de slimme luidspreker met assistent, zodat je kunt afwegen wat het beste bij jou past.

De smarthome-software Home Assistant is helemaal gratis en wordt onderhouden voor en door gebruikers. Je kan Home Assistant integreren met allerlei apparaten en er worden, mede doordat het open source is, steeds meer apparaten aan toegevoegd. Al deze apparaten kan je aan elkaar koppelen en samen laten werken in automatische flows.

Home Assistant Dashboards

Alle apparaten die je hebt gekoppeld, kan je weer weergeven in een dashboard. Dit kan je heel basic doen, maar als je een beetje overweg kan met Home Assistant kan je dit dashboard ook weergeven op de meest creatieve manieren. Zie onderstaand voorbeeld uit de ‘Home Assistant Community’, waarin iemand zijn huis heeft nagebouwd met alle smart apparaten erin. Hoe vet!?

Home Assitant dashboard via: https://community.home-assistant.io/t/best-tablet-dashboard-2022-lovelace/478691

Hoe gebruik je Home Assistant?

Home Assistant is dus een open-source home automation platform. Het is ontworpen om op verschillende platforms te draaien, waaronder Raspberry Pi, Linux, macOS en Windows. Home Assistant kan worden benaderd via een website (IP adres) of mobiele app. Om het te gebruiken zal je dit zelf moeten installeren op het apparaat dat je wil gaan gebruiken, het is namelijk niet alleen een programma maar echt een eigen besturingssysteem. Enige technische kennis is dus handig, maar ook met een beetje interesse kom je een eind. Wil je Home Assistant installeren en je eigen dashboards waarin je apparaten aan elkaar koppelt gaan gebruiken? Dan raad ik je aan om je via deze website verder te verdiepen.

Het verschil tussen Home Assistant en Google Home

Home Assistant en Google Home hebben verschillende functies en doelstellingen. Het is moeilijk om te zeggen welke beter is, omdat het afhangt van de specifieke behoeften van jou als gebruiker.

Google Home is een slimme luidspreker en app met ingebouwde Google Assistent-functionaliteit, waarmee gebruikers via spraakopdrachten muziek kunnen afspelen, vragen kunnen stellen en slimme apparaten kunnen bedienen. Het is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken voor gebruikers zonder veel technische kennis.

Het nadeel aan Google Home is echter dat niet alle apparaten samen werken met Google Home. Ook heb je slechts enkele varianten van een dashboard. De dashboard varianten van Google Home zijn ook niet te pimpen zoals die van Home Assistant. Hier tegenover staat natuurlijk wel, zoals hierboven al beschreven, dat het erg gebruiksvriendelijk is.

Home Assistant daarentegen is meer geavanceerd. Het biedt meer controle en flexibiliteit over hoe slimme apparaten bediend kunnen worden en kunnen worden geautomatiseerd. Het vereist wel meer technische kennis.

Conclusie

Kortom, als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om slimme apparaten te bedienen en te automatiseren, dan is Google Home een goede keuze. Maar als je meer controle en aanpassingsmogelijkheden wilt over je smart home-ervaring, dan is Home Assistant wellicht de betere keuze.

Op zoek naar nieuwe apparaten voor jouw smart home? Er zijn steeds meer fabrikanten op de markt die smart home-artikelen uitbrengen. En dat hoeft niet eens meer duur te zijn. Zelfs Lidl heeft zijn eigen smart home-lijn heeft. Die hebben we bij TechGirl natuurlijk getest. Wat wij ervan vinden lees je hier.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.