Google Duo - probleem bij bloggen

Hoe zorg je dat je website gevonden wordt in Google?

Gastblogger Sandra schreef het al: Je hebt een WordPress website gebouwd, en nu? De strategie waarmee je je site kunt laten scoren in Google heet SEO. Ik neem je mee in een paar eenvoudige punten waar je op kunt letten.

Logisch toch

Er zijn geen trucjes waarmee je je site SEO-proof kunt maken. Waar het vooral om gaat, is dat het allemaal logisch is. Voor de bezoekers van je site. Want als het voor de bezoekers logisch is, dan is het voor Google ook logisch. Dus, denk logisch. En dat begint al bij de domeinnaam. De naam van je site zou iets moeten zeggen over waar de site over gaat. Logisch is bijvoorbeeld de naam van je bedrijf. Of www.bookmatch.nl als je tweedehands studieboeken verkoopt. En ook de opbouw van je site moet logisch zijn. Ga dus eerst eens nadenken welke pagina’s je allemaal wilt gaan schrijven. Wat wil je vertellen en wat komt een bezoeker doen? Ga je bloggen? In welke categorieën ga je schrijven en kan je je blogs onderverdelen in thema’s?

Wat wil je dat een bezoeker gaat doen op je pagina

Bedenk bij elke pagina die je gaat maken: wat is het belangrijkste doel van deze pagina? Wat wil ik hier vertellen? Wat wil ik dat een bezoeker hier komt doen? Wil je een eigen bedrijf oprichten, dan wil je een pagina maken over wie jij bent en een pagina over wat je bedrijf doet. Mijn zusje is bijvoorbeeld stoffeerder. We hebben voor haar site een pagina gemaakt over het stofferen van banken, een pagina over het stofferen van boten en een pagina over het stofferen van campers. Elk van die pagina’s heeft een uniek onderwerp en een unieke titel. Dan is het voor Google ook duidelijk wat er op een pagina te vinden is. En dat is goed voor je SEO!

Hoe zie je je pagina terug in Google?

Als je in Google zoekt, dan zie je de pagetitle (en dat is wat anders dan de titel van de pagina) en (vaak) de metadescription. De metadescription kan je zelf maken. Daar zet je in een korte zin waar de pagina over gaat. Maak je een site in WordPress dan kan ik je aanbevelen om de Yoast SEO plugin te downloaden. Die helpt je om dit soort dingen goed op orde te krijgen.

Link van de ene pagina naar de andere pagina

Heb je een pagina geschreven? Denk dan na hoe je dit aan een andere pagina op je site kunt linken. Gebruik een woord of zinsdeel om te linken. En gebruik nooit: ‘klik op deze link’. Let er op dat het logisch is. Want je wilt de bezoeker van je pagina logisch door je site heen loodsen. Als je naar een andere pagina linkt, dan moet het voor je bezoeker duidelijk zijn naar welke pagina hij toe gaat.

Oke. Echt, ik kan nog wel 100 pagina’s vullen over SEO…

Want ik zou het ook nog kunnen hebben over hoe je pagina’s schrijft. Dat je na moet denken over titels en subtitels en alinea’s. En dat je moet zorgen dat er ook linkjes van andere websites naar jouw website moeten komen. Maar dat ga ik allemaal een andere keer doen. We moeten het namelijk ook nog hebben over call to actions, gebruik van beeld en de naam die je je foto geeft. En hoe de URL van je pagina eruit zou moeten zien.

Doe alvast je voordeel met deze tips. Heb je al een site, kijk dan hoe je je SEO kan verbeteren en ga je een site bouwen, neem dit alvast mee om te kunnen scoren in Google. En heb vooral veel plezier tijdens het bouwen. Want je eigen site is toch het gaafste wat je kan hebben?!

Lees meer op www.mariannevanberkel.nl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.