Hoe zit dat nou met spraakbesturing?

Als webredacteur zit ik hele dagen tekst te tikken. Gelukkig kan ik blind typen, maar in mijn hoofd gaat het toch altijd iets sneller dan ik kan uitwerken. Het zou toch zoveel gemakkelijker zijn als het rechtstreeks uit mijn brein zou verschijnen. Maar goed. Zo ver is de technologie nog niet. Wat al enigszins in de buurt komt: spraakbesturingstechnologie. Maar daar bestaan nogal wat vooroordelen over…

Ik hou er niet van om tegen mezelf te praten

Voicemail werd eerst als iets raar beschouwd. Mensen spraken korte berichten in en hadden het idee dat ze tegen zichzelf aan het praten waren. Ook bij mobiele telefonie was dit het geval. Er werd aanvankelijk zacht gesproken en de gesprekken waren kort. Inmiddels zijn we helemaal gewend aan de mobiele telefoon en zijn gebruikers meer ontspannen. Ook bij spraaktechnologie praat je niet tegen jezelf; je schrijft een rapport, verhaal, factuur, inventarisatie, het boeken van een tafel of dicteert een memo of tekst. In het kort betekent dit dat je doorgaat met je dagelijkse leven terwijl je gebruik maakt van de meest natuurlijke interface die je hebt: je stem.

Spraakherkenning werkt niet met mijn accent

Inwoners van verschillende regio’s zijn vaak te herkennen aan hun accent. Om daar rekening mee te houden is spraakherkenning ontworpen om alle soorten spraak te herkennen, zelfs met een zwaar accent. Er zijn verschillende spraakherkenning systemen ontworpen waarbij je kunt aangeven wat jouw accent is. Zo worden jouw teksten het meest nauwkeurig genoteerd.

Het corrigeren kost teveel tijd

Eerlijk is eerlijk – je moet wel een beetje oefenen met jouw spraakbesturingssysteem. Hoe langer je het gebruikt, hoe nauwkeuriger het wordt. Sommige spraakbesturingsystemen leren je manier van spreken. Daardoor hoef je minder te corrigeren in vergelijking met bijvoorbeeld typen. Dankzij eenvoudige commando’s zoals verwijder dit of vergeet dat kan opgeven tekst snel en gemakkelijk bewerkt worden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.