Robot rollator Lea aan het dansen
Bron: https://www.youtube.com/watch?v=m36Ohot_skY

Hoe wordt technologie ingezet als hulpmiddel in de zorg?

Er is een groot tekort aan personeel in de zorg (No shit, Sherlock). Daar bovenop worden mensen steeds ouder en zal er steeds meer vergrijzing optreden. Net zoals in andere sectoren wordt er daarom technologie ingezet om het werk te vervangen van een mens. Ben jij nieuwsgierig hoe technologie ingezet wordt als hulpmiddel in de zorg? Lees dan verder…

Robots

Zorgrobots kunnen mensen helpen bij hun dagelijkse taken. Daarnaast zijn er ook robothuisdieren die vooral een maatje kunnen zijn voor hun baasje. Zo helpt Zorgrobot Tessa vooral voor steun aan een mantelzorger door verbale begeleiding aan cliënten. Zo kan Tessa onder andere muziek afspelen, de agenda beheren en vragen stellen.

Naast Tessa, die vooral verbaal helpt, kan je ook nog denken aan robots die mensen helpen in het huishouden. Zo kunnen robotstofzuigers en grasmaaien ook al veel hulp zijn. Maar er zijn ook nog specifiekere robots, zoals robot Lea waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

MobileMobile

Robotrollator Lea is een van de meest geavanceerde robots in de zorg. Zo zorgt Lea voor veel stabiliteit tijdens het lopen, zorgt het voor een verbeterde looptechniek en positie en houdt het rekening met “freezing” bij Parkinson patiënten. Daarnaast houdt Lea ook de beweegdoelen bij en kunnen er oefeningen gedaan worden met de robot. Echter zorgt robot Lea als hulpmiddel niet alleen voor de praktische zaken, maar kan je er zelfs de samba mee dansen!

Robot Lea. Kijk vanaf 4:49 voor het dansen! https://www.youtube.com/watch?v=m36Ohot_skY

Domotica

Domotica is binnen TechGirl altijd een “hot item” en zo wordt het dat ook steeds meer in de zorg. Domotica kan namelijk voor veel dingen zorgen die sommige mensen wellicht niet meer zelf lukt. Zo kan het als hulpmiddel ingezet worden voor het openen van de gordijnen of als een slimme medicijndispenser. Daarnaast zijn er ook trackers die met sensoren in de gaten houden of mensen met dementie gaan dwalen en zo een waarschuwing kunnen geven aan hun zorggever. Zelfs een heel huis kan slim gemaakt worden door middel van automatische verlichting, gordijnen, alarmsystemen, observatie apparatuur, thermostaten en videobellen. Het is natuurlijk geen vervanger van een zorggever, want sociaal contact is ook erg belangrijk, maar het is wel een erg handige hulp!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.