Hoe veilig is zo’n Reface-app?


Wellicht lag TechGirl Anke onder een steen, maar onlangs kwam er een filmpje voorbij op haar socials, van een scène uit de film Thelma & Louise. Alleen was Brad Pitt in de bewuste scène niet Brad Pitt, maar een kennis van haar. Hilarisch! Duidelijk te lezen was dat het filmpje met Reface gemaakt was. Dus hup downloaden en swappen maar. Anke werd Baby uit Dirty Dancing. Haar vriend werd – I’ll be back – The Terminator. Supergrappig. Nu leest ze zelden de kleine lettertjes van de apps die ze downloadt en gaat ze er maar gewoon van uit dat het geen kwaad kan. Maar is dat slim?

De privacy policy

Via de app, maar ook de website is de privacy policy eenvoudig te vinden. Daarin valt te lezen dat Reface de foto’s kan verzamelen die je met je camera maakt terwijl je de applicatie gebruikt. Ik kan het mis hebben, maar dat lijkt me logisch. Ook valt te lezen dat ze ‘gegevens over gezichtskenmerken afzonderlijk van je foto’s kunnen verzamelen’. Dat klinkt dan ergens weer vreemd, maar verderop valt te lezen dat Reface die gegevens verzamelt om de gezichtswisselfunctionaliteit van Reface te kunnen bieden. Verder valt er te lezen hoe ze de gegevens een tijdje (maximaal 30 dagen) bewaren op een server, maar ook dat je het recht hebt om je bewaarde data  in te zien en ook om vergeten te worden. Dat is gratis en ze leggen uit hoe je hoe je ze hiervoor kunt benaderen. Best oké toch?

Terms of use

Laat ik er wel nog even bij zeggen dat ik geen expert ben op dit vlak. Naar de privacy policy en de terms of use kijk ik puur als leek. In de privacy policy staan soms dingen waar je soms even van denk… ehm… maar ze leggen alles heel zorgvuldig uit. Dat wekt wel vertrouwen. Bij mij althans. In de terms of use valt te lezen dat je je gemaakte filmpjes vooral voor je plezier mag gebruiken en delen. Het is niet de bedoeling er geld mee te verdienen via je social media. En er staat heel duidelijk dat de gegenereerde content jouw intellectuele eigendom is. Top! Maar dan wordt het voor mij onduidelijk.

MobileMobile

“You hereby grant REFACE a non-exclusive, worldwide, royalty-free, sublicensable, and transferable license to host, store, use in any way, display, reproduce, modify, adapt, edit, publish, and distribute Uploaded and Generated content. This license is for the limited purpose of operating, developing, providing, and improving the Services, and displaying Uploaded content in the library for the User’s repeated use.

Mwah, vooruit. Ik ga er voor het gemak vanuit dat dit inderdaad nodig is om de app goed te laten werken. Maar dan dit.

The Generated content may be public, so the license you grant us for this content is broader. In addition to granting us the rights mentioned in the previous paragraph, you also grant us a perpetual license to create derivative works from, exhibit, broadcast, publicly perform, and publicly display the Generated content in any form and in any and all media or distribution methods.

Ja, doei! Hier zou ik ze opeens een eeuwigdurende licentie afgeven aan ze om afgeleide werken te maken, tentoon te stelllen etc. etc. Nu is de kans vast ontzettend klein dat ze mijn paar video’s eruit pakken, maar het idee dat je ze dergelijke toestemming geeft valt me ergens weer een beetje tegen. Zeker na het lezen van de privacy policy. Die schepte juist vertrouwen. Nou waren die paar video’s die ik maakte niet bijzonder gelijkend, maar het gaat hier om het principe. En het perfectioneren van de gelijkenis is vast en zeker ook een kwestie van tijd. Ik vermoed dat dit soort eisen vast en zeker nog in heel veel andere apps zullen staan, maar deze gaat, hoe grappig ook, in ieder geval weer van mijn mobiel af.

Is de Reface-app veilig?

Of je de app wilt uitproberen, is aan jou. Is-ie veilig? Ik weet het zo net nog niet. Op dit moment, met de slechte gelijkenis vraag ik het me af of het kwaad kan, maar het feit dat je ze die ‘eeuwigdurende toestemming’ geeft vind ik maar niets. Zeker niet op het moment dat de techniek beter wordt. Ben je toch nieuwsgierig geworden, check de app dan vooral nu nog even, nu de gelijkenis nog niet bijster goed is. Het is net genoeg om even goed te lachen en je weet nu tenminste ook waar je ze toestemming voor geeft.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.