Ben jij de afstandsbediening van je televisie kwijt, dan is je leven waarschijnlijk erg onprettig. Zeker als je tot nu toe geen universele afstandsbediening hebt kunnen vinden. Er is hoop: de slimme afstandsbediening van je mobiele telefoon.

We hadden het al een paar keer verzet, maar deze avond was het zo ver: we gingen eindelijk Get Out op Bluray kijken. Camembert in de oven, beentjes op de bank en kijken maar. Allemaal prima, maar het geluid was wel wat zacht. Ik stond op om naar de kleine knopjes aan de zijkant van mijn televisie te gaan, en ik drukte erop om het volume wat omhoog te schroeven.

Ik stop ermee

Dat ging goed, totdat mijn televisie besloot dat hij het kanaal veranderde. Weg was de Xbox One, waarop we de Bluray keken. Toen ik eindelijk had gevonden welke knoppen op de televisie ik kon gebruiken om het kanaal te wijzigen, dacht ik dat er hoop was. Helaas: ik kwam op 1, 2, 3 enzovoorts én op de EXT’s, maar niet op de HDMI. Nooo!

Ik heb nog heel lang geprobeerd om toch wel de boel aan de praat te krijgen, maar het is me niet gelukt. Een beetje beschaamd vertelde ik het mijn vriend: ik als TechGirl krijg het niet voor elkaar mijn televisie en Xbox One te laten communiceren. Nu kon ik hier wel de kaart spelen dat ik geen afstandsbediening meer heb en dat deze televisie ouder dan tien jaar is, maar toch, hij deed het daarvoor wel.

Uiteindelijk wist hij het wel mooi te fixen, waar ik heel blij om ben, vooral omdat ik er nu meteen een afstandsbediening voor heb. En die komt uit een hoek die ik niet snel had kunnen bedenken: mijn smartphone. Zijn Xiaomi en mijn Huawei kunnen het: infrarood gebruiken. Er zitten zelfs apps al voorgeïnstalleerd die “slimme afstandsbediening” heten. Je selecteert het merk van je televisie en door een paar keer te kijken of hij reageert, gaat de telefoon checken welke soort het zou kunnen zijn.

Een smartphone als afstandsbediening

En ja hoor, op een gegeven moment had hij hem te pakken: en toen was ineens wel HDMI weer als port beschikbaar. Welkom terug Xbox One! Het is zo fijn om weer een afstandsbediening te hebben, want dat scheelt een heleboel opstaan en op die kleine rotknopjes drukken die altijd op de meest onmogelijke plekken op de tv zijn gepositioneerd.

Ik zie bovendien een hele wereld voor me opengaan: als je de afstandsbediening niet kunt vinden op je hotelkamer bijvoorbeeld. Hartstikke handig. En ze werken niet alleen samen met televisies: zo’n beetje alles dat op infrarood werkt kan worden bestuurd door je smartphone. Heerlijk. Jammer dat ik daar niet zelf op was gekomen, maar ik ben blij dat ik nu weer een nieuwe Get Out-date kan plannen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.