developer

Hoe je als websitebouwer Accessibility goed kunt integreren

Het web is fundamenteel ontworpen om te werken voor alle mensen, ongeacht hun hardware, software, taal, locatie of mogelijkheden.  Webtoegankelijkheid of accessibility zorgt ervoor dat er geen barrières zijn die de interactie of toegang tot websites op het web verhinderen voor mensen met fysieke of situationele handicaps en sociaal-economische beperkingen op bandbreedte en snelheid. 

Als websitebouwer kan je veel doen om dit mogelijk te maken. Hier bij TechGirl geven we je enkele tips over accessibility.

Wat je eerst moet weten

De eerste stap bij het bouwen van een toegankelijke website is om te begrijpen hoe mensen met een handicap of een beperking (bijv. gehoorbeperkingen, cognitieve, neurologische, mobiliteitsbeperkingen, slechtzienden, blinde, etc.) toegang hebben tot internet. Mensen met een handicap gebruiken vaak hulptechnologieën (Assistive technologie) om toegang te krijgen tot websites, zoals de volgende:

Screenreader: Dit is software die de tekst op een pagina voorleest met behulp van een synthetische stem (gebruikt door blinde en slechtziende gebruikers). Lees hier meer over hoe gebruiken slechtzienden en blinden websites?

Brailleterminals: bestaan uit een vernieuwbare brailleleesregel die tekst weergeeft als brailletekens (meestal door pinnen door gaten in een plat oppervlakte te steken) en een mainstream-toetsenbord of een brailletoetsenbord.

Software voor schermvergroting: die vergroot wat er op het computerscherm wordt weergegeven, waardoor het leesbaar is voor gebruikers met een visuele beperking.

Toetsenbordoverlays: waardoor typen gemakkelijker of nauwkeuriger kan worden gemaakt voor mensen met motorische bedieningsproblemen.

Ondertiteling of gebarentaal in video’s.

Tips voor Web Accessibility

Veel aspecten van toegankelijkheid zijn redelijk eenvoudig te begrijpen en te implementeren.  Het is het meest efficiënt en effectief om toegankelijkheid vanaf het begin van projecten op te nemen, zodat je niet hoeft terug te gaan en het opnieuw moet doen.

Bij het ontwerp en de ontwikkeling van een website kun je de volgende tips gebruiken:

  • In het algemeen, goed gebruik maken van semantische HTML. 
  • Altijd gebruik van Alt-tag voor de afbeeldingen. Neem alt-tags serieus en gebruik ze als een kans om de afbeelding nauwkeurig te beschrijven.
  • Gebruik koppen op de juiste manier om de structuur van je inhoud te ordenen. Met koptags kunnen gebruikers van screenreaders naar de secties gaan waarin ze zijn geïnteresseerd.
  • Ontwerp de formulieren (forms)  voor toegankelijkheid. Gebruik zinvolle, beschrijvende en goed gepositioneerde labels voor elk inputveld. 
  • Gebruik een beschrijvende linktekst. Het is nuttiger om de link te beschrijven, in plaats van de lezer te vertellen: “klik hier”.  Gebruik ook titelattributen als korte samenvattingen die beschrijven waar de hyperlink de gebruiker naartoe brengt.
  • Gebruik duidelijke en betekenisvolle paginatitels. Als de paginatitels hetzelfde zijn of als je geen paginatitels hebt, moeten gebruikers van schermreaders de inhoud altijd lezen voordat ze kunnen bepalen dat ze op de webpagina staan ​​waarop ze willen staan.
  • Gebruik kleuren voorzichtig. Visuele elementen moeten zorgvuldig worden overwogen om ervoor te zorgen dat de toegankelijkheid niet verloren gaat voor gebruikers met visuele beperkingen.
  • Leer hoe je ARIA-rollen kunt gebruiken.  ARIA (Accessible Rich Internet Applications) is een krachtige technische specificatie voor het toevoegen van toegankelijkheidsinformatie aan elementen die niet native toegankelijk zijn. Gebruik altijd native HTML-elementen wanneer deze beschikbaar zijn.  ARIA is ook handig om navigatie eenvoudiger te maken, omdat gebruikers hiermee direct naar specifieke inhoud kunnen gaan.
  • Behoud functionaliteit voor bezoekers met alleen een toetsenbord. Gebruikers met mobiliteitsbeperkingen, waaronder herhaalde stressletsels, kunnen mogelijk geen muis of trackpad gebruiken. Deze mensen kunnen toegang krijgen tot inhoud door het gebruik van een toetsenbord door op de “tab”- of “pijl” -toetsen te drukken, of door het gebruik van alternatieve invoerapparaten zoals invoer met één schakelaar of mondstok.
  • Houd de teksten eenvoudig als het mogelijk is.

Het W3C Web Accessibility Initiative is een van de organisaties die de ontwikkeling van toegankelijkheidsnormen en richtlijnen sturen. Hier kan je meer informatie over de WAI lezen.

Het bouwen van toegankelijke sites komt iedereen ten goede

Veel best practices voor toegankelijkheid komen iedereen ten goede, niet alleen gebruikers met een handicap. De correcte semantische markup is bijvoorbeeld niet alleen goed voor schermreaders, maar het is ook snel te laden en beter voor de performance. Dus, het is beter voor iedereen, vooral die op mobiele apparaten of langzame verbindingen. Als je de toegankelijkheid verbetert, verbetert ook de SEO, waardoor je site beter vindbaar wordt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.