weerspiegeling smartphone

Hoe bewust ga jij om met je smartphone?

Digitale aandacht is één van de meest waardevolle bronnen ter wereld aan het worden. Met elk groot technologiebedrijf dat om aandacht concurreert, is het moeilijker dan ooit om je zonder afleidingen te concentreren. In dit artikel bespreken we drie verschillende bestaande oplossingen om je smartphonegebruik in te perken.

Mensen besteden wereldwijd gemiddeld bijna drie uur per dag op hun smartphones. In sommige landen, zoals Brazilië en de VS ligt dit gemiddelde nog hoger, namelijk maar liefst op 5 uur per dag. Er is veel onderzoek dat aantoont dat smartphones een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid, slaap en productiviteit. Uit onderzoek van Microsoft Corp.  bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde aandachtsspanne is gedaald van 12 seconden in het jaar 2000 (rond de tijd dat mobiele telefoons meer mainstream werden), tot 8 seconden in 2015.

Unpluq

Unpluq kan een Android smartphone veranderen in een telefoon zonder afleiding. Ze doen dit door een combinatie van Android software en een gele USB-sleutel te gebruiken. Als de fysieke USB-sleutel niet in je telefoon zit, heb je geen toegang tot afleidende apps (die door jou gekozen zijn). De startup, opgezet door vier studenten van de Technische Universiteit Delft, is op 18 februari gelanceerd op Kickstarter, een crowdfunding platform. 

MobileMobile

Google Digital Wellbeing

Deze app van Google helpt de gebruiker om inzicht te krijgen in het smartphonegebruik. Ook is het mogelijk om restricties te zetten op bepaalde apps. Je kunt hierbij zelf je limiet voor deze apps instellen, waarmee Google Digital Wellbeing je helpt jouw digitale afleiding te verminderen.

Light Phone

De Light Phone is een project dat vorig jaar meer dan drie miljoen euro ophaalde via het Indiegogo crowdfunding platform. De minimalistische telefoon helpt gebruikers om te focussen op belangrijke dingen in het leven. Dit, doordat gebruikers alleen kunnen bellen en bepaalde niet-afleidende, door Light ontwikkelde ‘apps’ kunnen gebruiken, zoals navigatie, muziek en een wekker. Het idee van de Light Phone is om hem als tweede telefoon te kunnen gebruiken, naast je normale smartphone.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.