WordPress is het populairste gratis Content Management Systeem (CMS) ter wereld om websites, blogs en webshops te bouwen en mee te beheren. Meer dan 50% van alle websites met een CMS gebruikt WordPress, van persoonlijke blogs tot grote merken en bedrijven. In dit artikel beschrijven we wat je nodig hebt om een website te bouwen en hoe je een WordPress versie kan neerzetten.

Wat heb ik nodig om een website te bouwen?

 1. Een domeinnaam. Maar wat is een domeinnaam eigenlijk? . Het is je vestigingsadres op het internet (internetadres) en zorgt ervoor dat je eenvoudig vindbaar en bereikbaar bent. Bijvoorbeeld, onze domeinnaam is techgirl.nl. Hier een paar tips om een domeinnaam te kiezen:
  • Kies een domeinnaam met het onderwerp dat met je website te maken heeft.
  • Niet te lang.
  • Gemakkelijk te onthouden en zo pakkend mogelijk.
  • Zorg dat het goed uit te spreken is en niet verkeerd te interpreteren is.
 2. Een hosting pakket. Dat is simpel gezegd het huren van een stuk schijfruimte op een server waar de bestanden van jouw website opstaan. Tegenwoordig hoef je nog niet de domeinnaam geregistreerd te hebben. In de meeste gevallen kan je de domeinnaam en het hosting pakket bij dezelfde provider afsluiten. Meestal krijgt je zelfs de domeinnaam gratis met de hosting pakket. Er worden ook vaak ‘WordPress webhostingpakketten’ aangeboden, waaronder het makkelijk installeren van WordPress via het controlepaneel van je webhost. Dat zou ik voor beginnende gebruikers aangeraden.Een hostingpakket heb je voor minder dan 10 euro per maand of 50 euro per jaar. Er zijn verschillende pakketten; dit is sterk afhankelijk van hoe je je website gaat gebruiken. Is het voor een eenvoudige website of blog, dan heb je niet veel webspace nodig en het is een basic pakket al voldoende. Maar het is voor een uitgebreide en professionele website, dan heb je meer webspace nodig en dus extra mogelijkheden (backups, extra security, etc). Een paar Webhosting providers in Nederlands zijn: Xel Media, Versio, Strato, Vimex, Youhosting en nog meer.
 3. Software om een website mee te bouwen, in dit geval het CMS WordPress. WordPress is gratis en de officiële website van WordPress is WordPress.org (WordPress.com is de commerciële partij). Met een WordPress hostingpakket en de meeste standaardpakketten, kan je heel eenvoudig met één klik WordPress installeren. Je WordPress website is geïnstalleerd en staat dan direct online. Je kunt ook handmatig via FTP installeren, maar dit leggen we in een ander artikel uit.

Hoe lang duurt het bouwen van je eigen website?

Dit is erg afhankelijk van de website die je wil maken. Ik zou zeggen: rond 20 minuten om het hostingpakket te bestellen, een domeinnaam vastgelegd en WordPress geïnstalleerd te hebben. Daarna ben je een paar uurtjes bezig met het goed zetten van wat instellingen. Standard is een WordPress Theme geïnstalleerd en waarschijnlijk heb jij een latere versie. Twenty Eighteen, bijvoorbeeld. Dan kun je meteen aan de slag om je website mooi te maken.

Je kunt kiezen uit veel gratis en premium Thema’s. Er zijn voor WordPress duizenden thema’s beschikbaar. En Thema (Theme) is een template die bepaald hoe jouw website eruit ziet.

Stay stuned: binnenkort leggen we beter uit hoe je een nieuw Thema kunt installeren, wat essentiële WordPress instellingen zijn, welke plugins je moet downloaden en meer over WordPress.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.