Ze is lead digital ethics bij Deloitte, maar is ook gastspreekster, toezichthouder en bedenkster van het Deloitte initiatief de Panel & Proposal promise, wat inhoudt dat we de 40/40/20 regel hanteren voor elk voorstel en in elk panel waar Deloitte aan meedoet (40% man, 40 % vrouw en 20 % onvertegenwoordigde groep). TechGirl van de Week Hilary Richters is echter niet alleen veelzijdig: ze staat ook nog eens echt ergens voor.
Hilary is binnen Deloitte verantwoordelijk voor het onderwerp Digital Ethics: de ethiek van data en technologie. Met andere woorden: samen met haar team helpt zij organisaties op verschillende manieren om digitale oplossingen op een verantwoorde en ethische (inclusieve) manier te ontwikkelen en in te zetten. “Met onze werkzaamheden laten wij organisaties ook inzien dat het ontwikkelen van inclusieve digitale oplossingen ook kansen biedt voor de organisatie: tevreden (nieuwe) klanten, tevreden medewerkers etc. Belangrijk is wel dat het management van een organisatie hiervoor open moet staan en het ‘echt’ moet willen.
Inclusiviteit
“Ik geloof niet dat mensen die digitale oplossingen ontwikkelen iets ontwikkelen om slecht te doen. In de basis wil iedereen het goed doen. Maar, met technologie kunnen we zoveel meer bereiken: mensen denken vaak niet na over de diversiteit die de wereld rijk is maar waar technologie wel impact op heeft. Hierdoor ontstaat het risico dat mensen negatief geraakt kunnen worden door de technologie. Denk bijvoorbeeld aan dat de gebruikte dataset niet representatief is. Vaak is data in het verleden verzameld met een bepaal doel waardoor het kan zijn dat niet alle doelgroepen (evenredig) in de dataset voorkomen. Technologie gaat ook over de kleine details, daarmee moet ook voldoende rekening worden gehouden.”
Het team van Hilary helpt bij het ontwikkelen van onder andere Digital Ethics strategiëen, maar ook met de governance, met vragenlijsten voor ontwikkelaars, het samenstellen van ethics boards en het ontwikkelen en geven van trainingen. “Het doel is om inclusieve, digitale oplossingen te creeren en dat organisaties voldoende vertrouwen hebben om hier verantwoordelijkheid voor te nemen.” Dat is wat Hilary doet aan de ene kant, maar er is nog een belangrijk deel van haar werk. “Ik zet me in om vrouwen te inspireren voor een rol binnen de tech, maar ook om ondervertegenwoordigde groepen te inspireren voor een baan binnen coperate organisaties.
Hilary Richters
Inclusiviteit staat tegenwoordig bij meer bedrijven hoger op de agenda dan voorheen, dat ziet Hilary ook. “ Dat zie ik ook in positieve zin bij Deloitte, en ook bij veel andere organisaties”. Uiteindelijk hebben we met mensen te maken, individuen. Iedere individue heeft een eigen behoefte en tot een bepaalde hoogte is het belangrijk dat organisaties hier rekening mee houden. Men wilzich ‘thuis’ kunnen voelen binnen de organisatie.
Hilary heeft tot nu toe al een bijzonder toffe loopbaan gehad om uiteindelijk op de positie te komen waar ze nu is. “In een ver verleden studeerde ik accountancy, maar het beroep paste niet bij mij. Ik zat echter al ver in de studie en ik wist dat het hebben van een diploma belangrijk was. Ik zag na het behalen van mijn accountancy diploma een vacature voor financieel rechercheur en dat fascineerde mij. Ik heb altijd al een groot gevoel voor rechtvaardigheid gehad, zeker naar de mensen toe wiens stem het minst luid is. Ik werd aangenomen en heb heel veel geleerd: ik focuste me op digitaal rechercheren.”
Na twee jaar stapte Hilary over naar Deloitte Forensic. “Ik vond mijn werk binnen de recherche prachtig, maar was ook heel ambitieus en ongeduldig en was klaar voor de volgene stap”. Binnen Deloitte Forensic, focuste ik mij op digitaal onderzoek. Dat heb ik 3, 4 jaar gedaan en toen kriebelde het: is dit het? Wat wil ik nog meer? Binnen Deloitte heb je de mogelijkheid om diverse werkzaamheden uit te proberen en hier heb ik gebruik van gemaakt. Ik heb internal audit werkzaamheden gedaan, waarbij ik veel buitenland ervaring heb opgedaan. Daarna ben ik teruggegaan naar het type opdrachten waar ik mijn carriere mee ben begonnen ‘data en digitalisering’.
Op het werk had ik het ontzettend naar mijn zin, mijn werkzaamheden gingen goed en was omringd door een grote groep getalenteerde medewerkers dat mij ontzettend veel energie gaf. Ondanks dit alles ervaarde ik eind 2017 dat ik een stap terug moest doen, het bleek een burnout te zijn. Ik dacht dat iedereen perfect was behalve ik,. Na ruim een jaar was ik weer 100% terug.
In die periode ging ik bij mezelf te rade: hoe ben ik hierin terechtgekomen, wat wil ik eigenlijk, maar ook: wat houdt mij tegen om verder te groeien?
Inmiddels heb ik geleerd dat mijn imperfecties mijn kracht zijn. En, ik heb geleerd om me te focussen op werk waar ik goed in ben en werk dat staat voor wie ik ben ‘Digital Ethics’. Een mooie combinatie van data, technologie, rechtvaardigheid en inclusie.”
Vallen is vooruitgang
Hilary heeft geleerd om met haar angsten om te gaan. “Je moet je angsten overwinnen, dat gaat met vallen en opstaan, want anders weet je niet welke deuren er voor je opengaan. Ik sta oprecht achter het onderwerp ‘Digital Ethics’: het is mijn passie, het zit in mijn dna en ik beleef het. Ik heb nieuwe dingen gedaan, geleerd en er zijn mooiere deuren geopend. Ik heb het geluk dat ik de steun had van mensen om me heen. Vallen en opstaan zijn onderdelen van groei en vooruitgang, niet van teruggang.”
Haar advies voor vrouwen in de tech. “Wees nieuwsgierig naar het onbekende en probeer het gewoon. Als het niet bevalt, dan doe je toch gewoon wat anders? En als je, je volgende stap hebt bereikt doe een handreiking naar de volgende vrouw, om die zo weer verder te helpen in haar volgende stap. We kunnen, als we onze krachten bundelen, zoveel bereiken.”