Misschien heb je al gemerkt dat je navigatiesysteem wat problemen gaf vandaag of niet zo snel werkte als normaal. Het global positioning system (gps) is vannacht namelijk gereset. Dat kan je vooral merken als je al een verouderd gps-systeem hebt.

Het gps-netwerk bestaat uit tientallen satellieten die in een baan rond de aarde draaien. Die sturen constant signalen met hun positie en de tijd naar beneden. Navigatiesystemen pikken die signalen op. Als ze de signalen van drie satellieten tegelijk oppikken, kunnen de kastjes uitrekenen waar ze precies zijn. In de code zit een soort telraam. Dit begint bij 0 en gaat tot 1023. Elke week schuift het systeem één stapje op. Na week 1023, dus ruim 19 jaar, springt het systeem weer naar nul. Dat heet een gps-omwenteling.

Terug naar 1999

Gisteren was het precies 1024 weken geleden sinds de laatste gps-omwenteling. Vannacht is het systeem gereset en nu denken sommige apparaten dat ze weer terug zijn in 1999. Moderne apparaten, waaronder smartphones en smartwatches, zijn daar al op ingesteld, maar mensen die een ouder gps-systeem hebben, moeten de software daarvan bijwerken.

Dat het telraam tot 1023 gaat, komt door de technologie die beschikbaar was toen gps werd geboren, in januari 1980. In augustus 1999 sprong het telraam voor het eerst terug en vannacht gebeurde het voor de tweede keer. ”Kilometertellers van auto’s gingen vroeger tot 999.999 kilometer. Daarna begonnen ze weer bij 0. Dit is ongeveer hetzelfde”, aldus een woordvoerder van Agentschap Telecom.

Gevolgen van de reset voor je gps-systeem

Door deze reset kan het zijn dat je gps-systeem moeilijk verbinding maakt en z’n eigen locatie niet goed kan bepalen. Ook kan het systeem mogelijk geen verwachte aankomsttijd uitrekenen. Tot je de software update, is het dus handig om extra op te letten. In het ergste geval kan je je navigatiesysteem niet optimaal gebruiken en moet je zelf op de borden kijken om je weg te vinden.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.