laatste tech nieuws

Het laatste nieuws over tech in 700 woorden – Week 14

Wil jij weten wat er allemaal speelt in technologieland? Wij geven je hét overzicht van het meest recente nieuws. Deze keer een Pong spelende aap, een einde aan de Harmony-afstandsbedieningen, realtime hologrammen met standaard rekenkracht, Google’s Pixel 5a, Samsung’s SmartTag+ en de vrouw die de strijd aanging met Google.

Neuralink toont aap die Pong speelt met zijn hersenen

Neuralink, de human augmentation start-up van Elon Musk, heeft afgelopen donderdag een video op YouTube gepubliceerd van de negen jaar oude aap Pager die Pong speelt met zijn hersenen.

Ja, dat lees je goed. Zonder handen. Aap Pager bestuurt de computer met zijn hersenactiviteit. Neuralink heeft bij Pager twee apparaten in zijn hersenen geïmplanteerd, die Musk aanduidt als een “Fitbit voor je schedel”. Neuralink onthulde de devices tijdens een persconferentie in augustus 2020.

In een tweet beweerde Musk afgelopen donderdag dat met het eerste product van Neuralink “iemand met verlamming sneller een smartphone met zijn hersenen kan bedienen dan iemand die zijn duimen gebruikt”.

Logitech stopt met Harmony-afstandbedieningen

Vorige week werd bekend dat LG stopt met het produceren van smartphones. Deze week is het de beurt aan een andere fabrikant: Logitech maakte afgelopen vrijdag bekend dat het stopt met zijn lijn van universele Harmony-afstandsbedieningen. Modellen die momenteel nog in de winkels liggen, zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Het bedrijf zegt dat het ondersteuning en service voor de Harmony-afstandsbediening zal blijven bieden “zolang klanten deze gebruiken.”

De universele Harmony-afstandsbedieningen waren jarenlang populair bij consumenten die op zoek waren naar één afstandsbediening om meerdere devices van TV tot gameconsole en Dolby surround-systeem te bedienen. De opkomst van streamingdiensten heeft de vraag naar universele afstandsbedieningen doen dalen. Harmony is slechts een klein onderdeel binnen Logitech, goed voor zo’n 6% van de organisatie.

Realtime hologrammen maken met je desktop PC

Iedere sci-fi film bevat wel ergens een scène met hologrammen. Op diverse plekken in de wereld wordt hard gewerkt om dit toekomstbeeld te realiseren, maar tot dusver liep het realtime produceren van hologrammen telkens stuk op de enorme rekenkracht die dit vergt. Bovendien vreet die rekenkracht, als je deze al tot je beschikking hebt, enorm veel energie.

MobileMobile

Deze week werd bekend dat onderzoekers van de Tokyo Metropolitan University een vereenvoudigd algoritme hebben bedacht om vrij getekende lijnen om te zetten in hologrammen op een standaard desktopcomputer. In deze video wordt gedemonstreerd hoe dit werkt. Hiermee is de toepassing van hologrammen in ons dagelijks leven ineens een stuk dichterbij.

Google kondigt Pixel 5a aan

Na geruchten dat Google de Pixel 5a zou hebben geschrapt, liet Google weten dat de Pixel 5a later dit jaar op de markt zal worden gebracht in de Verenigde Staten en Japan.

De specificaties van de nieuwe telefoon en de precieze releasedatum zijn nog niet bekend, maar het gerucht dat lancering door een tekort aan chips van de baan zou zijn, blijkt dus niet waar. Eerdere a-varianten van de Pixel-telefoons waren doorgaans een iets minder krachtige variant van het topmodel. De verwachting is dat dit bij de Pixel 5a wederom het geval zal zijn.

Sleutels kwijt? Niet meer met de SmartTag+

Sleutelhangertrackers zijn niet zo nieuw. De Galaxy SmartTag+ die Samsung afgelopen week aangekondigde, heeft echter naast Bluetooth Low Energy ook een ultrawideband-chip, waarmee het mogelijk is om de tracker te vinden met een AR-functie.

De SmartTag+ is vindbaar met de AR Finder-functie binnen de SmartThings-app. Gebruikers zien in die app met groene bolletjes over het camerabeeld heen waar de sleutelhanger zich ongeveer bevindt. Daarnaast worden er pijlen weergegeven die de richting en afstand naar de tracker laten zien. Voor de uwb- en AR-ondersteuning is wel een Samsung-smartphone met uwb-chip nodig. Onder meer de Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra en Z Fold2 hebben zo’n uwb-chip.

Meer over de SmartTag+ lees je hier.

Leestip: The woman who took on Google and won

Toen de waterfles, die Shannon Wait had ontvangen van Google, stuk ging, vroeg ze om een nieuwe. Ze werkte in een data centre waar de temperatuur flink kon oplopen, in dienst van een onderaannemer (Modis) van Google. De onderaannemer weigerde haar een nieuwe fles te geven. Wat volgde was een strijd die veel zegt over hoe de Big Tech omgaat met de medewerkers die haar in het zadel hebben geholpen en daar houden. Lees hier het artikel op BBC News.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.