Het bestaat echt: een baby translation app

Een baby heeft zijn of haar eigen taal. Lekker brabbelen en kreetjes, afgewisseld met een huiltje. Er zijn alleen verschillende huilgeluiden. Het is niet altijd makkelijk om de verschillende geluiden te herkennen bij (pasgeboren) baby’s. Zeker als je het je eerste kindje is, kan het behoorlijk wennen zijn. Misschien kan een baby translation app je daarbij helpen!

Herken huilgeluiden

Er zijn vijf huilbuien die gebaseerd zijn op de basisreflexen van een baby. Priscilla Dunstan, een Australische moeder, heeft deze methode ontwikkeld toen zij voor het eerst moeder werd. Het huilgeluid van honger is bijvoorbeeld anders dan het huilgeluid wanneer je baby moe is.

De verschillende “huiltjes” volgens de Dunstan-methode zijn:
Nèh – Honger geluid, tegelijk met zuigreflex
Owh – Tijd om te gaan slapen
Èh – Er zit een boertje dwars, de baby kan hierbij kan ook zijn beentjes strekken
Eairth – Het geluid wanneer je baby gas heeft en een scheetje moet laten
Heh – Controleer de luier, je baby voelt zich oncomfortabel

Handig om te weten

Hoe eerder je huilgeluid herkent, hoe eerder je je baby kunt helpen en een grotere huilbui kunt voorkomen. Handig, maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om het geluid goed te herkennen. Daar spelen verschillende baby apps handig op in. Werken deze apps wel? Kun je je baby daardoor beter ‘verstaan’?

Babyfluisteraar

De app die ik test heet ‘Baby Translator & Cry Stopper’ en is geen gratis app. Kosten: € 5,49 per week. Dat vind ik behoorlijk aan de prijs! Gelukkig kan ik de app drie dagen gratis testen. Ik test de app uit op onze zoon van één jaar. Toegeven: de nèh en èh huiltjes die hoor ik niet meer zo vaak. Hij kan nu prima aangeven wanneer hij honger heeft en wanneer er een boertje dwars zit. De overige huilgeluiden meen ik nog wel te herkennen.

Werkt niet

Ik heb een paar keer geprobeerd om het geluid van mijn zoontje op te nemen om de babytaal te vertalen. Het is me gelukt, maar de uitkomst vind ik verrassend. De app geeft meerdere keren aan dat het tijd is om te eten, de app herkent het hongergeluid en dat is toch echt niet het geval. Mijn zoon is vrolijk aan het spelen. De reviews in de Appstore zijn ook niet erg positief en om nou voor € 5,49 de hele tijd het geluid van mijn kind op te nemen… Dat vind ik de moeite niet waard. De app heb ik al weer verwijderd van mijn telefoon. De Dunstan-methode vind ik wel handig en dat doe ik op gevoel. Overigens is hier ook een app van verkrijgbaar, deze kost € 4,49.  Voor mij geen app, het beste advies blijft volgens mij goed luisteren naar je kind. Dan komt de rest vanzelf.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.