Help: eerste robotaanval is een feit

De eerste persoon die is aangevallen door een robot is een feit. Je leest het echt goed I, Robot maar dan in het echt tijdens een High-Tech Fair in China.

De aanvallende huis robot

De robot, Little Chubby, die een nietsvermoedende bezoeker aanviel, ziet er op het eerste oog heel schattig en onschuldig uit. Little Chubby is een educatieve gezinsrobot die tijdens de 18e editie van de China International Hi-Tech Fair in Shenzen werd geshowd. De robot ziet er vriendelijk uit en moet een aanwinst binnen het gezin zijn. Toch vernielde deze robot uit het niets de glazen booth en viel een man aan. Het slachtoffer werd weggedragen op een stretcher om hulp te krijgen voor zijn milde verwondingen.

Menselijke fout of eerste aanval

Uit officiële rapporten wordt er gesuggereerd dat de robot uit eigen wil handelde. Toch is het waarschijnlijker dat de oorzaak een menselijke fout is. Een verklaring vanuit het tech event is dat iemand per ongeluk bij de robots de vooruit en achteruit button heeft verwisseld. Hierdoor ging de robot tegen de glazen booth aan waarbij die deze vernielde en een ongelukkige voorbijganger verwondde. Wanneer je het gezicht van Little Chubby ziet, lijkt hij wel beduusd van het hele gebeuren.

Niet de eerste robotaanval

Toch is het verhaal van Little Chubby niet de allereerste robotaanval. Volgens een interview in de Volkskrant eerder dit jaar wordt er al een tijd gebruik gemaakt van robotwapens. Tijdens de oorlog in Azerbeidzjaan stortte de Harop kamikazedrone zich op een bus met Armeense militaire vrijwilligers, leest het artikel. De Harop kan zelfstandig op zijn doel afgaan, iets waar we volgens Britse robotoorlog-deskundige Noel Sharkey voor moeten uitkijken.

Wel of geen robotwereld

De wereld van artificial intelligence heeft mij altijd al geboeid. Ik kijk dan ook met liefde naar futuristische films en ook naar ontwikkelingen die nu bezig zijn. Hoe geboeid ik ook ben door deze wereld, heb ik ook enorm ontzag voor deze groei. Gevoed door films met doemscenario’s zoals I, Robot, Terminator en Transcendence (die laatste was niet echt super) vrees ik ook de kunstmatige intelligentie van robots. Wat als ze inderdaad slimmer worden dan de mens en in plaats van ons te helpen een andere richting opgaan? Hiervoor zijn de drie wetten van de robotica geschreven door sciencefictionauteur Isaac Asimov. Deze moeten expliciet ingebouwd worden binnen robots.

Eerste wet: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

Tweede wet: Een robot moet bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste wet.

Derde wet: Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede wet.

Later zijn er aan deze wetten nog andere wetten ontworpen door verschillende robotwetenschappers.

Verschillende geluiden uit de wetenschappelijke hoek

Ook in de wereld van de kunstmatige wetenschap zijn er verschillende stemmen hierin te horen. Waarbij de ene deskundige zoals Noel Sharkey de mensheid waarschuwt, juicht de andere wetenschapper James Whitakker de ontwikkelingen juist toe. Ik schipper nog tussen beide kwaden, alhoewel mijn sci-fi hart meer richting pro-robots gaat. Alleen laat het dan vooral schattige Little Chubby’s zijn in plaats van oorlogdrones. Dat laatste is in mijn ogen namelijk geheel in strijd met de wetten van Isaac Asimov.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.