Als er in de trein een telefoon afgaat, dan vind ik het altijd heel leuk om even mee te luisteren. Niet zozeer om het gesprek af te luisteren, maar om te bedenken wie die persoon aan de telefoon zal hebben. Mensen zetten namelijk verschillende stemmen op, afhankelijk van met wie ze praten. En mensen praten vaak veel duidelijker aan de telefoon: heb jij ook een telefoonstem?

Op de School voor Journalistiek volgde ik ooit het vak Radio, en dan maakten we elke week een radio-uitzending, compleet met reportages en nieuws. Elke keer voor ik dan het nieuws moest voorlezen, liet mijn docent me even diep inademen en herhaalde hij nog dat ik moest articuleren en niet zo snel moest praten. Nog steeds zeggen mensen dat tegen me. Als ik dan het nieuws had voorgelezen, dan zeiden mensen: ik herkende je stem bijna niet!

Lekker zingen

Dat komt omdat ik blijkbaar goed een stem kan opzetten. Als ik de juiste mindset heb, dan ben ik ineens heel verstaanbaar en praat ik wat minder snel. Aan de telefoon ook: ik blijk enorm vrolijk te klinken aan de telefoon, omdat mijn telefoonstem schijnbaar wat zingerig is. En ik luister beter. Waar ik in een gewoon gesprek sneller begin te ratelen of meteen inspring als iemand een opmerking maakt, ben ik aan de telefoon heel bewust van de andere persoon en de informatie die moet worden overgedragen. Dan praat ik vanzelf heel duidelijk.

Even terug naar die telefoonstemmen in de trein. Je hoort het aan iemand of hij zijn baas, zijn moeder of zijn vriendin aan de telefoon heeft. Ik vind het altijd vooral leuk als mensen hun liefje aan de telefoon hebben, want de meeste mensen gaan dan een paar octaven omhoog met hun stem.

Je schijnt zelfs te kunnen ontdekken of iemand je leuk vindt, op basis van of die persoon zijn of haar stem iets omhoog schuift als jij aan de telefoon bent. Het schijnt ook, maar vaak in iets mindere mate, voor te komen in het echte leven. Iemand praat dan bijvoorbeeld op toon A met zijn collega’s, en als die ene leuke dan binnenkomt, dan wordt het ineens toon C.

Sex sells?

Raar weetje: het schijnt ook nog zo te zijn dat als je meer seksuele ervaring hebt en seksueel actiever bent, je dan een aantrekkelijke stem hebt voor mensen die je niet kennen. Echt, dat is ooit uit een onderzoek gekomen. Ik denk niet dat dat bij mij het geval is, want ik schijn alsnog een redelijke piepstem te hebben. Anyway, als je met mij een goed gesprek wilt hebben, dan kun je me het beste bellen. Heb jij ook een andere stem wanneer je aan het telefoneren bent?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.