healthy apps

Healthy apps, blogs en social media advies; wat moet je ermee?

Een gezond lichaam waardoor je lekker in je vel zit; wie wil dat niet? Tot onze grote spijt lukt dat niet bepaald als je na een lange dag werken ongemerkt op de bank al Netflixend een zak chips naar binnen werkt. Foutje, bedankt. De healthy apps, blogs en tips op het gebied van verantwoorde voeding (met vaak als doel een strak lijf) vliegen je om de oren.

Information overload

Het hebben van een gezonde levensstijl,  en het volgen van blogs in die categorie lijkt het niveau hipper-de-pipst te bereiken. Maar wat moet je met al die informatie? Wat is wel en niet waar? Vragen waar ik mee zit als de zoveelste dieet- en voedingsadviezen op mijn tijdlijn voorbij zie vliegen. Tijd om wat studievriendinnen te vragen hoe ze met die bak aan informatie omgaan en of ze zelf gebruik maken van healthy apps, blogs en social media over gezonde voeding.

Wat vinden zij ervan?

Het is weer ouderwets gieren aan tafel met Renée (32), Irene (28) en Lisette (28) alvorens ik tot de interviewmodus overga. Het gezonde, lekkere en visueel spectaculaire diner van topchef Renée hebben we net achter de kiezen. Op de vraag of ze  gebruik maken van apps of blogs in de categorie ‘verantwoorde voeding’ levert verschillende reacties op. Irene en Renée zijn niet (bewust) bezig met volgen van blogs en maken geen gebruik van gerelateerde apps. Lisette maakt wat meer gebruik van apps en blogs. Alle drie bekijken ze af en toe recepten van de ‘Groene Meisjes’, een blog met vegan recepten. Irene: ‘het linzensoep recept moeten jullie echt eens proberen, heel lekker.’

Waar of niet waar?

Blogs en social media berichten met tegenstrijdige informatie, relativeren ze. ‘Je volgt de dingen die passen bij je levensstijl en filtert de zin en de onzin eruit’, stelt Lisette. Ze maakt af en toe gebruik van ‘My Fitnesspall’. Handig om erbij te pakken als ik te veel ga snaaien. Als een goede reminder, check ik even de voedselwaarden van producten.’ Volgens Irene is het een kwestie van regelmatig groente en fruit eten en zo af en toe sporten. ‘Een app downloaden om een strak voedingsregime te volgen is sowieso niet aan mij besteed, ben ik te bourgondisch voor’, glimlacht ze.

Irritant

Renée krijgt jeuk van bloggers die zonder enige opleiding of ervaring zichzelf tot voedseldeskundige bombarderen. ‘Super irritant hoe mensen achter hun computertje voedingstips en trucs geven en ze verkondigen als waarheid. Wie ben jij nou om dit te zeggen, denk ik dan.’ De dames sluiten zich hierbij aan.

Transformatie-moe

Met ‘hoe val ik twintig kilo af binnen twintig minuten’ blogs hebben ze geen van allen iets. Lisette vindt het soms te ver gaan. Op de fanatieke blogs staan af en toe eetdagboeken die onmogelijk gezond kunnen zijn.’ Renée valt bij: ‘dan zie je transformaties waarbij meiden 10 kilo afvallen binnen twee weken en lees je daaronder hoe; blijken ze bijna nul calorieën per dag te eten en de hele dag in de sportschool  te hangen. Dan is het leven toch niet meer leuk?’ Allemaal zijn ze, net als ik, nogal transformatie-moe. ‘Je moet af en toe toch lekker kunnen eten en drinken’, stelt Irene. Van de #nofilter #lekkerzwetenindesportschool en ‘er uitzien als een model’-foto’s op Istagram krijgt Renée helemaal uitslag. ‘Ja hashstag doei, denk ik dan. Zo mooi is niemand als je jezelf aan het afbeulen bent in de sportschool.’

Conclusie

De dames volgen allemaal wel iets (de één bewuster dan de ander) en stuitten daarbij soms op tegenstrijdige informatie en fabels. Ze laten zich daardoor echter niet gek maken en maken voor zichzelf uit wat verantwoord en lekker is. De ultieme tip? Volg lekker blogs, download apps en gebruik daarbij je ‘gezonde verstand’.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.