Hannah Hogendorp

Hannah Hogendorp: “Zorg dat je een stevig portfolio hebt”

Werken in de tech kan heel breed zijn: computers bouwen, websites programmeren, maar ook social mediamanagement doen of digitaal ontwerpen. Potentiële TechGirl van de Maand is Hannah Hogendorp: zij koos er al jong voor om iets creatiefs te gaan doen en nu maakt ze video’s en andere digitale animaties voor bedrijven.

“Toen ik in de eerste zat ging mijn broer naar de kunstacademie en ik wist meteen dat ik dat ook wel wilde. Al van jongs af aan wilde ik iets creatiefs gaan doen. Maar, ik zat op het VMBO en wist dat ik daarmee niet naar de kunstacademie kon. Toen ben ik na mijn vmbo gestart met een MBO Mediavormgeving. Ik vond het superleuk. Het creatieve, maar ook de technische dingen die we deden, zoals coderen en Photoshop. Eenmaal klaar met mijn MBO was ik 19 en dacht ik: ik ben nog niet helemaal klaar.”

Kunstacademie

De kunstacademie zat nog steeds in Hannah’s hoofd. “Ik ben toen naar de HKU gegaan om in Utrecht alsnog de kunstacademie te doen. Daar ben ik sinds twee jaar mee klaar en ik zit nu dan ook in mijn eerste baan.” Hannah vindt ook hierin de combinatie van tech en creativiteit, iets wat ze al van jongs af aan geweldig vond. “Ik maakte vroeger veel stop motionfilmpjes. Dat je analoog bezig bent, samen met video, dat is heel leuk.” 

Hoewel ze in haar huidige werk geen stop motionvideo’s maakt, heeft ze door haar digitale werk alsnog de combi van crea en tech. “Tijdens mijn studie had ik geen baan, maar deed ik soms wat losse opdrachtjes. Ik werk nu bij Qi als digitaal designer en dat is mijn eerste echte baan. Toen ik klaar was met school ging ik op zoek naar een baan en op LinkedIn kwam ik ze tegen. Ik wilde graag in mijn vakgebied aan de slag en zij boden een traineeship aan voor designer. Dat traineeship duurde een half jaar en daarna ben ik er in dienst gegaan als designer.”

Qi is een bedrijf dat we niet vaak zien. Niet zozeer door het werk, maar door de samenstelling. “Er werken ongeveer 12 tot 15 mensen, waarvan drie man. Verder werken er alleen maar vrouwen en dat is erg leuk. Die verhouding is heel anders dan wat je normaal gewend bent. Dat de meerderheid vrouw is maakt zeker een verschil. Ik heb wel stages gelopen waar dan vooral mannen werkten en je merkt dat de sfeer daar anders is. Ik merk dat de sfeer hier bij Qi wat begripvoller is. Het is heel fijn om als je net begint in een cultuur te werken die iets minder hard is.”

Elke dag anders

Het leukste aan haar werk is voor Hannah dat ze elke dag wat anders kan doen. “Elke dag doe ik weer een ander project en die afwisseling is leuk. Ik doe animatie en video, wat betekent dat ik soms zit te editen of soms moet ik een kaart ontwerpen. Ik ben altijd wel trots op de producties die ik maak, maar ik vind het dan ook heel er leuk om video’s of animaties te maken.” Maar, is er nog ruimte in haar hoofd om na een lange dag werken zelf stop motionvideo’s te maken zoals vroeger? “Soms ben ik er wel klaar mee, zo aan het einde van de dag. Ik doe het nog wel hoor: vooral foto’s maken en tekenen. Ook losse projectjes kan ik helemaal in opgaan.”

Dat ergens helemaal in kunnen opgaan is natuurlijk moeilijker in haar werk, waarbij bedrijven toch bepaalde richtlijnen en wensen hebben. Is het een creativiteitskiller? “Meestal moet je wel binnen de richtlijnen blijven: soms is het heel lastig om iets te maken, omdat je dan een ander beeld in je hoofd hebt. Soms kan je dat overbrengen en iemand overtuigen van een ander plan, maar soms moet je je eraan houden. Dit is mijn eerste baan, dus ik vind het ook nog lastig om dat aan te geven. Ik ben het nog aan het leren. En vaak heb je toch met een huisstijl te maken waarmee je rekening moet houden.”

Toch heeft Hannah er geen probleem mee haar creativiteit de vrije loop te laten. “Ik vind het leukste aan mijn werk dat ik elke dag doe waarvoor ik heb gestudeerd. Het is een droom die uitkomt. Het is zo gaaf dat het is gelukt. Het lukt ook niet altijd overal maar: wanneer je na mijn studie solliciteert, moet je een goed portfolio hebben dat aansluit bij het bedrijf waar je solliciteert. Heb je niets wat bij zo’n bedrijf past, dan wordt het heel moeilijk om werk te vinden.”

Vast versus freelance

Er zijn ook veel mensen die dit werk freelance doen, maar daar heeft Hannah nog niet voor gekozen. “Ik ben net begonnen, dus dan vind ik een vaste baan prettiger: freelance is toch wat onzekerder. Het lijkt me wel interessant voor later.” Hannah heeft bovendien nog wel wat te leren, al zegt ze het zelf: “Als ik met een opdracht bezig ben, dan zit ik er soms zo in dat ik vergeet om hulp te vragen als ik vastloop. Dan zit ik een halve dag te ploeteren, maar dan blijkt het heel anders te moeten. Dan had ik beter eerder naar iemand toe kunnen gaan om iets te vragen.”

Hannah is erg blij dat ze doet wat ze leuk vindt. Ze haalt inspiratie voor werk onder andere vandaan bij VPRO Dorst, een Instagram-account vol beginnende makers. “Ze vertellen hun verhaal over hoe ze zijn begonnen en dat is heel inspirerend. Ik denk dat als je iets graag wil, je er echt voor moet gaan. Werk aan je portfolio, zodat je verschillende dingen hebt om te laten zien wat je in huis hebt. Ik denk dat je je als vrouw iets meer moet bewijzen, dus ga er vol voor.”

Nieuwsgierig naar Hannah’s werk? Bekijk dan hieronder haar portfolio:

Hannah doet mee aan TechGirl van de Maand. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde eind deze maand.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.