Hannah Bernhardt

Hannah Bernhardt: “Je hoeft als scrum master niet per se technische kennis te hebben”

Het ene moment ben je als eventmanager bij Marketing bezig en het volgende leid je een techteam als Scrum Master. Het overkwam onze potentiële TechGirl van de Maand Hannah Bernhardt. “Scrum draait niet alleen om de beste en meest effectieve manier, maar ook om de mensen erachter, die het werk doen. Die combi is fantastisch.”

Hannah werkt bij Leaseweb. “Ik heb event management gestudeerd en veel banen gehad, maar ging uiteindelijk bij Leaseweb aan de slag in het marketingteam. Na twee jaar had ik het gevoel dat ik niet meer zo gemotiveerd was en ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik wilde op een andere manier impact hebben. Toen ik bezig was met de organisatie van ons eigen event, de TechSummit, leerde ik engineers kennen uit het Product Engineering Team. Ik was nooit echt met tech in aanraking gekomen en ik vond de manier van werken meteen super interessant.”

Agile en Scrum

Het is niet een heel gewoon carrièrepad bij Leaseweb, maar Hannah leerde tijdens het evenement zoveel over Agile en Scrum dat ze er meer over besloot te gaan leren. “Ik vind juist het menselijke aspect leuk, zoals mensen samenbrengen en ontwikkelen. Dat vind ik terug in de Scrum-manier van werken. Je stuurt en coacht het product team en je probeert het beste eruit te halen. Het gaat bovendien niet alleen om het beste en meest effectief, het gaat ook om de mensen en hoe we het fijnst samenwerken. Ik heb diverse Scrum Masters gesproken. Iedereen die ik er over sprak, vond het voor mij een logische stap.”

Het heeft Hannah Bernhardt geholpen dat er binnen het bedrijf al vijf jaar op een scrummanier wordt gewerkt. “Er zijn 10 teams bezig met verschillende producten en elk team heeft een dedicated scrum master. Mede door die scrum masters kon ik het heel snel leren.” Iemand die wel eens van scrum heeft gehoord, weet dat er ‘s ochtends vaak een stand-up is, maar hoe zit dat met de rest van de dag? “Er zijn veel herhalende meetings die structuur geven aan de scrummanier van werken. Denk bijvoorbeeld ook aan de kleine meeting die we na elke sprint van twee weken hebben om te zien wat we in die twee weken voor waarde we hebben gecreëerd voor de klant.”

“Daarnaast kijk ik of ik iemand kan helpen als die ergens tegenaan loopt. Ik moet zorgen dat het team toch weer verder kan. In de ceremonies, dus de scrum meetings, dan ben je vooral aan het faciliteren. Maar vergis je niet, mijn team is verspreid: er zitten mensen in Nederland, India, België, Bulgarije en Amerika. We moeten zorgen dat de tech werkt, dat iedereen is ingebeld en dat iedereen op de hoogte is en blijft. Daarnaast ben ik bezig met coaching naar het team. Dus het leren van waarom we scrum doen, welke waarde we eruit halen. Want uiteindelijk is het idee dat een scrum master zichzelf onnodig maakt.”

Coachen en beoordelen

Bij Leaseweb is de baan van scrum master ook nog gecombineerd met die van teammanager. “Ik heb dus om de week met elk teamlid een gesprek om te kijken waar hij of zij staat. Wat is er in de sprint gebeurd, hoe doen we dingen, kunnen we niet met andere tools werken? Het zijn allemaal dingen waar je mee bezig bent.” Maar is het niet vreemd om iemand te coachen én te beoordelen? “We zijn er ons van bewust dat we een dubbelrol hebben en dat werkt bij ons heel goed.”

Wat daarbij helpt is dat Hannah nog vrij nieuw is in haar baan. “Ik ben in ieder geval nog lang niet klaar om dit team te laten gaan. Elke keer als ik denk dat ik iets onder controle heb, dan start er alweer een ander thema. Er komen ook steeds mensen bij en er gaan mensen weg, waardoor we er nog niet zijn. Mochten het team de volwassenheidsfase bereiken, dan zal ik als scrum master gaan kijken of er andere teams zijn die ik kan helpen. Je kunt het namelijk eigenlijk overal op toepassen, zelfs op marketing en sales.”

Tot nu toe is ze echter nog flink aan het leren. “Toen ik eenmaal had besloten dat ik scrum master wilde worden, dacht ik: nou dan ga ik nu een traject in van een jaar traineeship en cursussen… Maar toen zeiden ze: goed nieuws, je kunt vanaf volgende maand meedraaien als scrum master van het cloudteam. Uiteindelijk hebben diverse scrum masters die er al waren me meer geleerd. Er werd ook gezegd dat je het het beste leert door het gewoon te doen. Uiteindelijk ben ik wel naar de tweedaagse cursus gegaan, mede om mijn examen te doen en professional scrum master 1 te worden. Het helpt echt als je al meer weet over de praktijk.”

Scrum Master

Niet dat alles zo makkelijk is. “Scrum is heel flexibel. Het is een framework en als ex-eventmanager had ik erg behoefte aan stabiliteit, iets waaraan ik me kon vasthouden. Maar scrum werkt niet zo: iedere dag verandert het weer en als iets niet werkt dan doen we het weer opnieuw. Scrum is een uitdaging, want de mens is niet zo van verandering. We zijn er eerder bang voor. Maar dat aangaan en durven, dat is de kunst. Mijn coach zei aan het begin tegen me als ik iets niet durfde te veranderen in het team: ‘Noem het een experiment en ga het doen. Slaagt het niet, dan weet je het.’ Dat vond ik zo’n leuke manier van werken.”

“Je hoeft als scrum master geen technische kennis te hebben. Ik was bang dat dat wel zo was, maar ik heb geleerd dat je vooral inclusief moet zijn en open moet blijven. Blijf ook geïnteresseerd in waarom we dingen op een bepaalde manier doen en hoe we het beter kunnen doen. Je moet bovendien verbinding maken met je team, anders maak je ook geen impact.”

Mist Hannah het eventmanagement wel eens? “Ja, soms mis ik het, maar ik heb de vrijheid om daar nog steeds veel mee te doen. Denk aan tech meet-ups waarbij ik de organisator ben, of living room bijeenkomsten waarbij we onderwerpen bespreken die niet direct met werk te maken hebben, maar wel voor onze medewerkers zijn. En ik ben trots op mee kunnen werken aan Hoogvliegersdag, dat is een dag in Lelystad waarbij kinderen met een terminale ziekte of handicap hun droom kunnen laten uitkomen. Dat vind ik tof omdat mijn values daar erg bij aansluiten en dat is uiteindelijk waar ik heel gelukkig van wordt.”

Hannah Bernhardt is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Over drie weken gaat de stemronde open, houd hiervoor TechGirl.nl in de gaten!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
digitaal talent
Girlsday: de 5 best gelezen TechGirl interviews op een rij

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten