HandsON: waar VR en dans elkaar ontmoeten

Mis je het ook zo om een avondje naar het theater te gaan en dan bijvoorbeeld een mooie dansvoorstelling te zien? Goed nieuws: Another Kind of Blue brengt hun nieuwste dansvoorstelling HandsON namelijk bij jou thuis! Door middel van virtual reality (VR) waan je je echt even in de theaterzaal. TechGirl Hilde had geluk en mocht in december de voorstelling al zien en kan er dus alles over vertellen…

Op dinsdag 14 december ging ik samen met m’n vriend naar theater Korzo in Den Haag om als een van de eersten HandsON te bekijken. Niet als aller-allereerste, want de voorstelling was in oktober ook al getoond tijdens de Nederlandse Dansdagen Digitaal. Ondanks dat de voorstelling toen nog in ontwikkeling was, waren de reacties in oktober al lovend.

Ik kreeg de doorontwikkelde versie te zien van HandsOn. Eenmaal in de zaal lag er voor iedereen een VR-set met een aangesloten laptop klaar. De voorstelling wordt namelijk getoond in VR, wat inhoudt dat het zich virtueel rondom je heen afspeelt en niet alleen recht voor je op het toneel.

Hilde met de VR-set

Handen, dansers en hun bewegingen

De eerste minuten van HandsON waan je je gewoon in een theater. Je kan om je heen kijken, hoort her en der wat geluiden en in je rechterhand heb je een zaklamp. Maar dan verandert al het gewone tot dan toe.

Ik zal niet te veel spoilers geven, zodat de voorstelling een verrassing blijft als je het zelf gaat bekijken, maar centraal staan in ieder geval: handen, dansers en hun bewegingen. Samen creëren die onderdelen een surrealistische wereld, waar je met open mond naar blijft kijken. Met de zaklamp kan je tijdens je voorstelling op de handen schijnen, zodat je ze beter kan bekijken. Het voelt een beetje als je wapen, het enige wat je bij je hebt in die gekke wereld waarin je meegenomen wordt.

Geïnspireerd door wereldleiders

De bewegingen die de handen maken, zijn gebaseerd op die van wereldleiders. Artistiek leider en choreograaf David Middendorp is op onderzoek gegaan naar de drijfveren van de mensen die ons leiden en beschouwt daarbij de non-verbale communicatie als een weerspiegeling van het onderbewuste. Wat zeggen de handbewegingen over de gemoedstoestand van de leiders en hoe reageren mensen daarop? Op die vragen heeft David antwoorden gezocht en het resultaat is deze voorstelling.

MobileMobile

Gedurende de voorstelling komen en verdwijnen dansers die meegaan of lijken ze te reageren op de bewegingen van de handen. Dat samenspel zit behoorlijk knap in elkaar. De bewegingen van de dansers en de handen lijken echt één te worden. Na de voorstelling had ik ook de mogelijkheid om de making-of te zien en dat was bijna net zo indrukwekkend als de voorstelling zelf.

Bekijk HandsON zelf

Door het gebruik van VR is het een heel ander soort ervaring dan je normaal in het theater zou hebben. Je wordt echt helemaal opgenomen in de voorstelling, in plaats van dat je er alleen vanaf een afstandje naar kijkt. Dat geeft een hele toffe extra dimensie. Het thema is bijzonder, soms voelde het zelfs een tikje horror, maar anders dan andere voorstellingen is het zeker.

Een dikke vette aanrader dus als je ook graag thuis een dansvoorstelling wil zien. Of gewoon eens een ander soort ervaring met je VR bril wil mee maken. Om HandsON thuis te bekijken heb je namelijk wel een VR-set nodig.

HandsON is te vinden in de Steam store voor circa 7 euro. Heb je de voorstelling bekeken? Laat het ons dan vooral weten want we zijn erg benieuwd naar je ervaringen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Another Kind of Blue.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten