The Most Hackable Holiday Gifts: dit jaarlijkse onderzoek van McAfee moet consumenten in de aanloop tot de feestdagen helpen om veiligheidsrisico’s van populaire cadeaus te identificeren. De categorie laptops, tablets en smartphones staat bovenaan, gevolgd door drones, digital assistants, slim speelgoed en huishoudelijke apparaten met internet. Verder heeft McAfee onderzoek gedaan naar de gewoonten en het gedrag van consumenten bij de voorbereiding van de kerstinkopen.

De meeste consumenten, 69 procent, zijn het erover eens dat beveiliging op laptops, tablets en smartphones noodzakelijk is. Slechts 22 procent vindt echter dat ‘slim’ speelgoed beveiligd moet worden, 29 procent pleit voor het beveiligen van drones en 56 procent is dezelfde mening toegedaan wat digital assistants betreft.

“We blijven connected devices tegenkomen op de verlanglijstjes in december, maar het is duidelijk dat consumenten niet altijd het belang inzien van de beveiliging van de internetverbinding en het apparaat zelf”, zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij McAfee. “Vaak weten ze gewoon niet dat hun apparaten beschermd moeten worden of hoe dat precies werkt. Cybercriminelen kunnen profiteren van deze onwetendheid of laksheid door in te breken in de apparaten en persoonlijke informatie te stelen.”

De meest hackgevoelige cadeaus van het jaar zijn:

1. Laptops, smartphones en tablets – Ook cybercriminelen hebben hun tradities, en het belagen van laptops, smartphones en tablets is daar één van. Als deze devices niet goed zijn beveiligd, kunnen ze worden geïnfecteerd met kwaadaardige applicaties.

2. Drones – De verkoop van drones zal naar verwachting in 2017 de 1 miljard dollar overstijgen, maar de beveiliging kan dat tempo niet bijhouden. Consumenten moeten bedacht zijn op verschijnselen als drone jacking en nep-wifi-signalen van ‘rogue drones’.

3. Digital assistants – Deze ‘assistenten’ aan boord van apparaten kunnen huishoudelijke artikelen bestellen, muziek afspelen, vragen beantwoorden en nog veel meer. Met de veelvuldige toepassing van microfoons – die altijd op een wake-up-commando wachten – en camera’s is het echter van groot belang om de implicaties met betrekking tot privacy te onderkennen.

4. Slim speelgoed – Met het speelgoed worden ook de cybercriminelen steeds slimmer. Voor veel fabrikanten is beveiliging een sluitpost, wat dit speelgoed kwetsbaar maakt voor hackers die zich richten op ingebouwde microfoons en gps-functionaliteit.

5. Huishoudelijke apparaten met internet – De apparatuur in een ‘smart home’ kan het dagelijks leven vergemakkelijken, maar houd er rekening mee dat deze apparaten pionnen kunnen worden bij een online aanval of het lekken van informatie over jou of jouw huis.

Tips om veilig te blijven in december:

  • Eerst denken, dan klikken: cybercriminelen dringen apparaten het makkelijkste binnen via een kwaadaardige link. Wees sceptisch bij iedere link die je ontvangt.
  • Software updaten: beveiliging voor de pc is natuurlijk wel bekend. Maar ook jouw smartphone of drone moet beveiligd worden. Zorg dat de software up-to-date is. Cybercriminelen gebruiken steeds slimmere tools, dus het is belangrijk om de nieuwste beveiligingsversies altijd zo snel mogelijk te installeren. Gebruik ook, indien van toepassing, actuele beveiligingssoftware.
  • Kijk uit met openbare wifi. Dat hebben we natuurlijk al vaak geroepen, maar we herhalen het liever een keer te veel dan te weinig. Cybercriminelen gebruiken vaak valse wifi-hotspots die er legitiem uitzien, maar intussen inzicht geven in jouw surfgedrag. Als je écht openbare wifi nodig hebt, gebruik het dan niet om te shoppen of bankieren óf maak gebruik van een Virtual Private Network (VPN) – zoals bijvoorbeeld McAfee Safe Connect – om netwerkverkeer te coderen.
  • Doe je huiswerk: niet iedere fabrikant neemt beveiliging even serieus, vooral als het gaat om slim speelgoed, dus het is belangrijk om te onderzoeken of er beveiligingslekken zijn gerapporteerd voordat je iets aanschaft.

Dit artikel verscheen in de 2017 Tech Adventskalender. Morgen weer een nieuw artikel!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.