Je hoort het steeds vaker: de aarde raakt vervuild. We verbruiken alle fossiele brandstoffen, maar dit kan zichzelf niet meer herstellen. Daarbij hoor je steeds meer over ‘groene energie’. Het zou het antwoord moeten zijn op ‘grijze energie’ . Maar wat is dat dan eigenlijk, groene of grijze energie? En waarom gaan we niet standaard voor groen?

Groene versus grijze energie

Op dit moment verbruiken we veel fossiele brandstoffen. Steenkolen, aardgas of aardolie; het zijn allemaal voorbeelden van stoffen die bij opwekking en verbruik CO2 produceren. Dat is niet goed voor onze mooie planeet! Daarom komen er steeds meer initiatieven die pleiten voor groene energie. Dat is energie die wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputbare bronnen. Het gebruik van deze bronnen is duurzaam en hernieuwbaar. Groene energie is overigens breder dan alleen elektriciteit. Door het vergisten van biomassa kunnen we bijvoorbeeld ook warmte opwekken.

Wat je je dan bij groene energie moet voorstellen? Denk eens aan die zonnepanelen die je steeds vaker op daken tegenkomt. Of windmolens, die toch ook wel weer enigszins omstreden zijn met die windmolenparken. Het is een onuitputbare bron van energie, want, de zon die blijft wel schijnen. En als we ergens zeker van zijn in ons koude kikkerlandje, dan is het wel dat de wind altijd waait in Nederland.

Grijs over groen?

Voor jou als stroomverbruiker merk je weinig van grijze of groene energie. Het functioneert allemaal hetzelfde. Groene energie wordt bij grijze energie gevoegd, dus je hebt zelf geen idee wat voor energie je verbruikt. Tenzij je zelf natuurlijk van die leuke zonnepanelen op je dak hebt liggen natuurlijk!

Ik hoor je denken: maar waarom maken we dan in vredesnaam nog gebruik van grijze energie? Ja, goede vraag. Het schijnt in de praktijk nog altijd goedkoper te zijn voor energiemaatschappijen om grijze energie op te wekken dan groene…

De ene maatschappij is de andere niet

Hoe weet je nou of jouw energiemaatschappij groene energie levert of niet? Deze maatschappijen zullen daar certificaten voor hebben. En met de positieve reputatie die groene energie nu heeft, zullen ze dat zeker niet geheimhouden voor de buitenwereld. Let wel op, want de ene maatschappij levert ‘groenere’ energie dan de ander. Huh?

Ja! Denk eens aan biogas. Op dit moment is dat lastig om te verspreiden over het gasnet. Er zijn dus maar beperkte leveranciers die dit aanbieden. Er zijn echter ook leveranciers die zeggen dat ze groen gas aanbieden, maar dit verkopen als aardgas. Vervolgens compenseren ze de uitstoot door te investeren in het planten van bomen. Dus, groen? Ja. Kan het groener? Ook ja.

Wat kan je zelf doen?

Goede vraag. Je kan natuurlijk nu als een malle zonnepanelen gaan bestellen en op je dak gaan leggen. Ik kan me alleen ook voorstellen dat je die paar duizend euro niet zomaar ergens in een oude sok hebt rondslingeren… Je kan er dan ook voor kiezen bij je energieleverancier om groene stroom af te nemen, of althans een percentage. De leverancier moet dan garanderen dat jij groene stroom krijgt, of in ieder geval dat percentage. Doen genoeg mensen dit, dan zullen leveranciers dus steeds meer huishoudens moeten voorzien van groene stroom!

Maak jij al gebruik van groene energie?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.