Greyp FIetsen

Greyp E-MTB – Hoe tof is elektrisch mountainbiken?

Als je de kans krijgt om in de Drunense duinen te mountainbiken, dan denk je misschien: ik weet niet of ik dat wel kan. Is het geen gewone mountainbike, maar een elektrisch exemplaar, dan wordt die keuze al een stuk makkelijker, toch? LauraJenny testte de Greyp E-MTB, waarmee je afhankelijk van het type maximaal 25 of 45 kilometer per uur kan halen. 

Op een niet per se heel zonnige dag, maar ook niet regenachtig, stapten we op de Greyp E-MTB in de buurt van de Efteling. Bij de Drunense Duinen heb je zelfs een speciaal MTB-parcours, dus het was perfect om de fietsen daar uit te proberen. Helm op, en gaan! Nou ja, niet helemaal. Als je een fiets voor het eerst in gebruik neemt, dan moet je deze pairen met je smartphone. Je downloadt hiervoor de app van Greyp en kunt dan via de fiets zorgen dat de twee connectie maken. 

Greyp E-mtb

Smartphone op je stuur

Vervolgens gaat het allemaal vrij makkelijk: er zit op de fiets al een soort systeem waarmee je makkelijk even je telefoon kunt bevestigen (een soort grijphaakje) en je kunt vervolgens door je knop op je fiets te gebruiken door het menu in de app heen. Zo kun je ervoor kiezen om te zien hoe hard je gaat, of waar je je bevindt op de landkaart. Zo heb je altijd de juiste informatie voor je en dat helpt je inschatten waar je je bevindt en hoe lang je batterij nog meegaat voor je zelf je benen extra aan het werk moet zetten.

Telefoon eenmaal aan het stuur bevestigd, zadel nog even op de goede hoogte gezet en na een korte uitleg van hoe je de bekrachtiger van de fiets hoger en lager zet, kon het MTB-pad worden betreden. Het is een bospad waarbij je soms zandpaden tegenkomt, soms een klim en vooral veel uitstekende wortelbomen of bomen die het sowieso in een bocht af en toe spannend maken of je er niet met je stuur tegenaan knalt. Zeker voor iemand als ik, die gewend is aan een transporter/opoefiets. Je plaatst je handen dan heel anders, vergeleken met het rechte stuur van een mountainbike.

Er zijn geen ongelukken gebeurd hoor, maar je moet wel rekening houden met het feit dat je op een elektrische mountainbike zit. Zo’n parcours is er niet per se op gebouwd, dat je zoveel vaart hebt, zeker als je 45 kilometer per uur kan. Je zal dus echt zelf moeten bedenken of zo hard door de bocht gaan verstandig of verantwoord is. Maar dat is ook wel weer het leuke: want dat maakt het fietsen een heel actieve activiteit, zelfs al word je door de meeste mountainbikers toch wat vreemd aangekeken.

Greyp MTB route

Mountainbikers en de E-MTB

Eerlijk is eerlijk, voor mensen die echte mountainbikers zijn is een E-MTB waarschijnlijk geen goed idee. Je wil sportief zijn en daar hoort dan eigenlijk geen motortje bij. Ik kwam met de Greyp vrij hoge klimmetjes wel op, terwijl ik wist dat me dat met een gewone mountainbike nooit was gelukt. Vol bewondering keek ik dan ook naar de gewone mountainbikers die dat in een handomdraai toch voor elkaar kregen. Ik zat er zelfs op een E-MTB af en toe mee te stuntelen, al kan dat ook komen omdat ik het parcours niet kende en dus niet helemaal wist wat ik kon verwachten. 

Maar wat genoot ik ervan. Ik hoefde juist niet zoveel moeite te doen, waardoor ik zo’n parcours wel kon doen, wat ik met een mountainbike op sommige plekjes wel had moeten lopen. Bovendien voel je je ook een koning van de weg op zo’n Greyp. Het zijn werkelijk prachtige fietsen: een mooi design, gave kleuren en de fiets werkt zo goed samen met je smartphone, dat je je helemaal één voelt met alle technologie. Je hebt altijd alle data beschikbaar en met een druk op de knop wissel je tussen mogelijkheden. 

Zo kun je dankzij de camera’s voor en achter beelden schieten van je fietstocht (of je vrienden die ook meefietsen). Die beelden zijn supergaaf om te zien, al is het wel jammer dat deze via het internet naar je telefoon worden gestreamd. Ze worden hier ook opgeslagen. Enerzijds fijn dat die beelden niet op je fiets staan, maar meteen op je smartphone, maar het feit dat het allemaal gestreamde beelden zijn, betekent dat de kwaliteit ervan niet geweldig is. Dat is erg jammer, want volgens mij zijn de camera’s op zich heel goed. 

Greyp Accu

Greyp G6.2

Deze middag op de Greyp G6.2 was geweldig. Het is supergaaf om door het duingebied heen te zoeven en niet alleen om de prachtige natuur en het sportief bezig zijn. Vooral het feit dat die fiets een soort deel van je wordt is geweldig. Samen met je elektrische mountainbike red je alles nu eenmaal net even beter. Misschien voor die-hard mountainbikers een dikke no, maar voor de rest van de wereld een zeer goede instap in deze spannende sport. 

Meer weten over de fiets zelf? Deze kan bijvoorbeeld worden aangesloten op je lijf, waardoor hij je hartslag kan meten. Zo kun je zorgen dat je tijdens het fietsen met je hartslag in de juiste zone zit: wil je aan je uithoudingsvermogen werken, of wil je vet verbranden? Dat valt of staat met het hartritme. De fiets past zich hier qua ondersteuning geheel op aan. Tof detail: Greyp is een dochteronderneming van Rimac, het hypercarmerk uit Kroatië dat recent Bugatti heeft gekocht. 

Dat zie je ook wel terug in het design: de fietsen zien er robuust, stoer en stevig uit, met hun carbon behuizing. Waar ik mijn smartphone gebruikte om de statistieken en de route bij te houden, is het ook mogelijk om het scherm van de fiets zelf te gebruiken. Bang dat deze opvallende fiets wordt gestolen? Met de ingebouwde simkaart kun je de locatie volgen, camerabeelden bekijken en de elektromotor blokkeren, zodat het apparaat makkelijk vindbaar en moeilijk bruikbaar wordt. De 700 watt accu kun je uitnemen voor opladen. 

Greyp Ebike

Een nieuwe elektrische fiets

Hoewel ook de prijs me ervan weerhoudt om deze elektrische mountainbike te kopen (hij gaat vanaf 4.500 euro), is het in mijn geval vooral het feit dat het weer een extra fiets is in de schuur. Als je al een elektrische fiets in je bezit hebt, dan is het best moeilijk om al die fietsen in de schuur te passen (zeker als je niet alleen woont). Je gaat dit soort fietsen niet constant buiten laten staan, dus dan wordt het een ingewikkelde kwestie. Daarnaast is het ook niet echt een fiets waarvan je zegt: daar ga ik even kattenvoer mee kopen. Niet alleen mis ik het mandje om alle boodschappen in te leggen, maar ook is het daar qua vorm en hoe je zit niet de meest praktische fiets voor. 

Als je even een stukje gaat fietsen, dan pak je niet snel je mountainbike, als je ook een stadsfiets hebt. Zo’n E-MTB gebruik je dus vooral als je echt gaat fietsen wanneer de activiteit fietsen is en je het dus wel een paar uur gaat doen. Ik vraag me af of het dan niet beter is om een E-MTB te huren, in plaats van zo’n extreem duur apparaat zelf in de schuur te hebben. Ik zou dan zeker meer geld betalen voor de huur als ik dan wist dat ik een Greyp zou krijgen om op te fietsen. Eind dit jaar komt Greyp overigens wel met een tourfiets, dus misschien is die voor het dagelijkse leven wat toegankelijker voor mensen zoals ik. Mensen die zo’n E-MTB wel graag zouden huren wanneer de agenda het toelaat.

Greyp Drunense Duinen

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.