Als je graag een beetje rust in huis wil, kan je binnenkort misschien beter voor Google Nest-speakers kiezen. Google Nest gaat namelijk op veel gegeven opdrachten niet langer een verbaal antwoord geven. In plaats daarvan geven de speakers een klein geluidssignaal af. Voor opdrachten die betrekking hebben op lampen doet Google dit al, maar nu breidt het bedrijf dit uit naar andere apparaten. Onder andere commando’s die gaan over stopcontacten, schakelaars, tv’s, speakers, ventilatoren en rolluiken beantwoordt Google voortaan met een bevestigend geluidssignaal. Een verbale reactie als: “Oké, ik doe het licht uit”, is dus binnenkort verleden tijd.
Dit is Google Nest
Wat is Google Nest eigenlijk? Google Nest is een slimme speaker die ontworpen is om verschillende apparaten in je huis aan te sturen en je te helpen bij dagelijkse taken. Of je nu muziek wilt afspelen, het licht wilt dimmen of een vraag wilt stellen; Google Nest staat voor je klaar. Het heeft een minimalistisch en modern ontwerp. Een voordeel van Google Nest is dat het compatibel is met een breed scala aan slimme apparaten. Denk aan thermostaten, beveiligingscamera’s en slimme verlichting. Bovendien is het installeren ervan vrij eenvoudig en is het apparaat via spraakopdrachten makkelijk te bedienen.
Toch is Google Nest niet alleen maar geweldig.
Zo moeten gebruikers zich ervan bewust zijn dat Google Nest constant naar spraakopdrachten luistert. Voor sommige mensen kan dat een inbreuk op hun privacy zijn. Daarnaast kan het gebruik van Google Nest ertoe leiden dat sommige mensen afhankelijk(er) worden van technologie. Ze zijn daardoor minder geneigd om bepaalde taken zelf uit te voeren. In een tijd waarin we steeds meer zitten en minder bewegen, draagt Google Nest dus niet bij aan een actieve leefstijl.
Waarom Google Nest kiest voor geluidssignalen
Google Nest-speakers zijn ontworpen om ons leven makkelijker te maken en ons te helpen bij dagelijkse taken. Maar soms kan de verbale feedback die ze geven ook irritant zijn. Dat geldt vooral als je al in een rumoerige omgeving bent. Door geluidssignalen te gebruiken in plaats van verbaal te reageren, kunnen Nest-gebruikers toch checken of hun opdrachten correct worden uitgevoerd zonder dat onnodige spraakberichten ze onderbreken.
Het idee van een minimalistische aanpak voor smart home speakers is niet nieuw. Apple’s Homepod en Amazon’s Echo-smartspeakers maken al langer gebruik van geluidssignalen in plaats van verbaal te reageren op opdrachten. De introductie van deze functionaliteit door Google Nest is dus niet zozeer een primeur, maar wel een welkome aanvulling.
Slimme apparaten blijven zich ontwikkelen
De voortdurende evolutie van smart home apparaten zoals de Google Nest-speakers toont aan dat bedrijven constant op zoek zijn naar manieren om ons leven nog eenvoudiger te maken. Google wil als geen ander voorloper zijn in technologische foefjes. De keuze om geluidssignalen te gebruiken in plaats van verbale reacties, is hier een duidelijk voorbeeld van.
Toch is het belangrijk om je te realiseren dat deze functionaliteit alleen werkt als de slimme apparaten zich in dezelfde kamer bevinden als de Google Nest-speaker. Als de slimme apparaten ergens anders in het gebouw of je huis zijn, geeft de Google Nest-speaker nog steeds een verbale reactie. Zit je daar niet op te wachten, dan ben je dus nog altijd het beste af zonder ook maar een speaker.
Meer stilte of toch gewoon een verbaal antwoord?
De aankondiging van Google Nest om op veel gegeven opdrachten niet langer een verbale reactie te geven, maar een geluidssignaal, is prettig voor mensen die graag wat meer stilte in huis willen. En al zijn de geluidssignalen van smart-home-speakers niet nieuw: met deze functie speelt Google wel in op de wensen van zijn gebruikers. Alles voor een betere gebruikservaring dus!
Al met al blijft de ontwikkeling van smart-home-apparaten ons verrassen. Steeds weer worden we getrakteerd op nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden. Het is aan ons als consumenten om te bepalen welke van deze ontwikkelingen we willen gebruiken en wanneer we het bij het oude laten.