Sony SRS XB2

Getest – Portable speaker Sony SRS-XB2

Het picknickseizoen staat voor de deur en dat betekent dat je mogelijk op zoek gaat naar een draagbare speaker om extra sfeer te creëren met een muziekje. Ook als je gewoon thuis een draadloze geluids-oplossing zoekt omdat de beats niet zo best klinken uit je laptop, dan is een draagbare Bluetooth speaker het overwegen waard. TechGirl Laura testte de Sony SRS-XB2: een vrolijke rood-oranje speakertje dat je makkelijk in je strandtas gooit.

Lekker fel

Nog voordat ik het wil hebben over het geluid, wil ik eerst focussen op het uiterlijk van deze speaker. Zoals ik al aangaf heeft het speakertje een felle rood-oranje kleur waardoor hij ondanks zijn kleine formaat direct in het oog springt. Hij is ook verkrijgbaar in een frisse groene kleur. Ik kan me echter voorstellen dat je dit rood-oranje exemplaar bijvoorbeeld meeneemt op Koningsdag of wanneer Oranje weer eens aan een kampioenschap mag meedoen. Helemaal in stijl!

Wanneer ik de speaker uit het doosje haal, word ik direct bang gemaakt door een enorme stapel handleidingen. Verbazingwekkend, want het apparaatje zelf heeft slechts enkele knopjes. Er zit geen scherm op of wat dan ook; dit speakertje heeft een + en een – volumeknop, een telefoonknop, een Bluetooth-knop, een aan/uit-knop en de extra bass-knop. Want, nog veel groter dan het type en het merk Sony, is op de doos te lezen dat het hier om een Extra Bass-apparaat gaat, waarin dus extra aandacht is besteed aan het overbrengen van diepe basgeluiden.

SonyXRS6

Makkelijk gesynchroniseerd

Uiteindelijk heb ik de handleiding helemaal niet nodig om de Sony SRS-XB2 in gebruik te nemen. Het spreekt allemaal redelijk voor zich: je zet hem aan, drukt op de Bluetooth-knop zodat hij gaat synchroniseren met je laptop/telefoon en zodra hij verbinding heeft, dan stopt de Bluetooth-knop met knipperen en begint de opgezette muziek door de box te schallen. Hoewel, schallen klinkt wat oneerbiedig; zolang je de Extra Bass-knop met rust laat, klinkt de muziek goed. Vooral als je het volume laag houdt, komt de originele muziek het beste over.

Hoewel je op je laptop of smartphone natuurlijk het volume kunt aanpassen, biedt de SRS-XB2 ook de mogelijkheid het geluid harder of zachter te zetten. Juist omdat het gaat om een draadloos Bluetooth-apparaat, gaat Sony er vanuit dat er ook veel smartphones worden gebruikt in combinatie met deze speaker. Het is dan ook slim om de telefoonknop toe te voegen. Als je op speaker wilt bellen, dan kan dat. Let echter wel op waar je de speaker neerzet, want hoewel jij heel makkelijk kunt beïnvloeden hoe hard je degene aan de andere kant van de lijn hoort, hebben de mensen waarmee ik belde nog wel eens moeite gehad me te verstaan wanneer ik het boxje gebruikte. Zorg dus dat er niet teveel omgevingsgeluid is.

SonyXRS4

Sony SRS-XB2 met Bluetooth

Sowieso is het, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, slim om niet te ver weg te gaan bij de speaker. Bluetooth is een verbinding die meestal minder meters kan hebben dan WiFi, en dat merk je. Wat ik wel jammer vind, is dat de verbinding soms ook hoorbaar is. Als ik met mijn Apple Macbook (die, eerlijk is eerlijk, toch al een stuk of vijf jaar oud is) muziek afspeelde, dan hoorde ik steeds een klein terugkerend tikje in de muziek die uit de speaker kwam. Maakte ik verbinding met mijn Samsung Galaxy Note 3-telefoon, dan was dat tikje weg. Wellicht heeft het te maken met de leeftijd van de apparatuur, of de mate waarin Apple-producten wel vaker minder compatibel zijn, maar het was wel een opvallend verschijnsel (dat ook voorkwam als ik de laptop direct naast de speaker had liggen).

Wat dan weer positief opvalt, is dat het geluid enorm hard kan. Nu wil ik je niet op hooligan-achtige ideeën brengen, want buiten zijn natuurlijk vaak andere mensen om je heen. Maar als je thuis bent dan kun je met alleen dat speakertje al een klein feestje bouwen. Je kunt het geluid echt vervelend hard zetten, als je daaraan behoefte hebt. Heb je een hiphop feestje, dan wil je waarschijnlijk de Extra Bass-knop indrukken, zodat de beats wat dieper klinken.

SonyXRS7

Waar is die Extra Bass?

Helaas is dat dan weer iets waar ik de Sony SRS-XB2 vind tegenvallen: die extra bass. Als je deze aanzet met hiphop en R&B-muziek, dan wordt de zang er aanzienlijk minder prettig op, zelfs wat ‘schor’-achtig. Die bas-functie is dan ook vooral bedoeld voor dance-muziek, waarin niet wordt gezongen. Sowieso is dat waar de sterkte van de SRS-XB2 ligt: heldere muziek zonder al te veel moeilijke zangstukken. Het geluid klinkt helder, hard en prima, zolang je dus voornamelijk naar muziek luistert zonder coupletten of refreinen. Luisterde ik naar één van mijn andere liefdes, rock en metal, dan werd ik helemaal niet vrolijk van de SRS-XB2. Nu vinden de meeste mensen Slipknot al niet zo toegankelijk; dit boxje maakt de ‘herrie’ er niet beter op. Integendeel, metalmuziek klinkt rommeliger via dit speakertje.

Dat klinkt negatief, maar dat valt wel mee. Ik ben blij dat ik deze Sony-speaker onder de loep mocht nemen. Ik genoot er zo van om eens geen radio via mijn wake-uplight te luisteren tijdens het opvouwen van de was in mijn slaapkamer, maar gewoon keihard Beyonce door mijn nieuwe speakervriend. Wandelde ik even door naar mijn kastkamer om kleding weg te leggen en op te ruimen, dan ging het speakertje gewoon mee. Er zitten geen draden aan vast vanwege die Bluetooth-connectie, zodat je hem makkelijk oppakt en meeneemt. Hij is ook verrassend licht, dus hij vraagt er sowieso om om opgepakt te worden.

SonyXRS3

Niet bang voor water

Zelfs toen ik mijn haar ging verven in de badkamer, nam ik het boxje mee. De SRS-XB2 is namelijk waterresistant. Ik heb hem niet ondergedompeld in mijn bad, dat ging te ver, maar in mijn toch al vochtige badkamer een hete douche nemen terwijl het speakertje naast de straal stond, dat ging prima. Er gaat niets boven zingen onder de douche, dus ik was blij dat de SRS-XB2 mij in staat stelde dit te doen. Of mijn buren het daarmee eens zijn, is een tweede.

Tot slot wil ik de grootste plus van de SRS-XB2 onthullen, namelijk dat hij lang meegaat. Ik had het geluk de speaker net te hebben ontvangen toen het nieuwe Beyonce-album Lemonade op Tidal verscheen, zodat ik de hele week Queen Bee op repeat heb gehad. Het album duurt een uurtje, en ik heb het zeker 10 keer geluisterd; zolang gaat die speaker mee. Je hoeft er bij opgaan van de energie geen nieuwe batterijen in te doen; er zit een oplaadbare accu in die je met de bijgeleverde oplader van verse stroom voorziet.

SonyXRS1

Conclusie

Hoewel mijn leven voor deze review nog speaker-loos was en zou gaan blijven, ben ik heel blij dat ik heb kunnen ervaren hoe handig zo’n speaker kan zijn. Natuurlijk moet je hem niet in de trein gebruiken waar andere mensen zitten, maar ik kan me voorstellen dat je bij een groepspicknick of uitje wel even een muziekje wilt opzetten. Daarvoor is de SRS-XB2 dankzij zijn kleine formaat en lichtheid ideaal. De muziek kan lekker hard en klinkt dan nog steeds goed. Voor 120 euro is dit geen goedkope gadget, maar het is er wel een die voor mij bruikbaarder is gebleken dan ik had verwacht. Het enige nadeel vind ik dat de Extra Bass niet zo tot zijn recht komt als dat ik had gehoopt, maar als je juist van dance-muziek houdt, dan zal je die bas-knop wel goed kunnen gebruiken.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.