Terwijl de Amerikanen genieten van een enorme keuze aan streamingdiensten, moeten we het in Nederland doen met slechts een paar verschillende, waaronder: Videoland, Pathe Thuis, HBO Go en Netflix. Het kan best lastig zijn om te beslissen welke bij je past. Wil je alleen maar de nieuwste films kijken, dan is Pathe Thuis een goede optie. Zoek je juist meer naar Nederlandstalig, dan ben je bij Videoland aan het goede adres. Ik gebruik momenteel zowel HBO Go als Netflix, omdat ik de meeste nieuwe films al direct in de bioscoop kijk dankzij mijn Pathe Unlimited-pasje, en ik minder geïnteresseerd ben in Nederlandstalige films en series.

Netflix heb ik inmiddels al anderhalf jaar. Hoewel het aanbod in Nederland niet zo groot is als in Amerika, kun je alsnog heel veel vrije uurtjes vullen met de series van Netflix (overigens kun je in de Chrome de extensie Hola installeren en in de browser toch de Amerikaanse Netflix bekijken). Enkele van mijn favoriete series zijn: Orphan Black, Orange is the New Black, House of Cards, Downton Abbey, Nashville, New Girl, Daredevil, The Killing, Homeland, Mad Men en Breaking Bad.

Netflix is handig

Netflix is handig, omdat je het gemakkelijk onderweg kunt kijken met de app. Het enige nadeel is dat streamen veel MB’s vreet, waardoor zelfs het duurste internetabonnement bij mijn mobiele telefonieprovider volstaat met een maand lang een uurtje per dag kijken. WiFi is je vriend. Wat ik heel makkelijk vind aan Netflix, is dat de app onthoudt waar je bent gebleven. Je hoeft nooit te onthouden welke aflevering of welk seizoen: Netflix weet precies op welk punt in de aflevering specifiek je bent opgehouden met kijken, en start dit snel weer op.

De streamingdienst gaat verder, want hij geeft je aanraders en stuurt mailtjes als er nieuwe series verschijnen (of seizoenen van series) die mogelijk interessant voor je kunnen zijn. Erg handig, want op die manier heb ik bijvoorbeeld toch Elementary weer opgepakt, een serie waarvan ik de eerste aflevering enkele jaren geleden niet zo indrukwekkend vond, maar die mij na het ‘aandringen’ van Netflix toch aansprak. Wat tot slot ook erg prettig is aan Netflix, is dat het op veel platformen te bekijken is en slechts 9 euro per maand kost.

Nu zijn er helaas ook nadelen aan Netflix. Zo kun je maar een x aantal profielen aanmaken voor de service, waardoor grote gezinnen mogelijk in de problemen komen. Het is tof dat de app je dingen aanraadt, maar je wil geen aanraders krijgen van series die je vader in jouw profiel heeft gekeken, natuurlijk (zeker niet als hij, zoals mijn vader, Gotham een goede serie vindt en Breaking Bad links laat liggen!). Een ander nadeel kan zijn dat Netflix niet alle nieuwe films heeft. Dat komt uiteraard omdat je slechts dat ene bedrag per maand betaalt en het niet mogelijk is om zoals Pathé Thuis losse films te kopen. Ik vind dat overigens positief: je weet dat alles wat je in Netflix ziet, te bekijken is (voor “niks”!).

HBO Go minder gebruiksvriendelijk

HBO Go heeft nog minder films, want in deze app vind je eigenlijk voornamelijk HBO-series. Toch is het aanbod de laatste jaren wel uitgebreid, en zijn bijvoorbeeld nu al films als Ricki and the Flash en de documentaire Everything is Copy wel in de app te bekijken. Maar waar je HBO Go vooral voor gebruikt, zijn de series. De HBO-series staan er niet voor altijd op, sommigen verdwijnen na een tijdje, maar dit wordt wel netjes aangegeven. Zo staat een van mijn favoriete series ooit, Boardwalk Empire, niet meer in de app. Maar, ik geniet nu enorm van alle seizoenen Girls en Game of Thrones.

Ik vind de app van HBO Go nog lang niet zo gebruiksvriendelijk als die van Netflix, en het is ook jammer dat hij je geen tips geeft die zijn gebaseerd op je eigen voorkeuren. Hij onthoudt ook niet waar je bent gebleven, dus al met al heeft Netflix qua app een dikke voorsprong op het duurdere HBO (15 euro per maand). Dat gezegd hebbende, komt een abonnement op HBO met drie televisiezenders waarop voortdurend films en series te zien zijn. Het zijn soms klassiekers, soms hele nieuwe films zoals Mad Max: Fury Road, maar ook vaak series. Dat laatste is soms lastig, omdat je niet wilt kijken als de derde episode van een nieuwe serie wordt uitgezonden als je nog nooit naar die serie hebt gekeken. Maar goed, dit is op televisie, niet in de app.

Netflix of HBO Go?

Mijn conclusie is dan ook eigenlijk dat de apps van Netflix en van HBO Go niet echt te vergelijken zijn op zich. HBO Go is meer een extra die je krijgt bij dat televisie-abonnement, terwijl Netflix zich geheel afspeelt in de app. Netflix is veel goedkoper en biedt voor mobiele kijkers aanzienlijk meer dan HBO, maar HBO heeft kwalitatief fantastische series waar iedereen over praat, zoals Game of Thrones en True Detective. Als je die series niet per se hoeft te zien op het moment dat ze uitkomen, dan kun je overwegen die op DVD of Blu-ray te kopen en Netflix te nemen.

In ieder geval kun je hier op TechGirl per deze week de TV-Tips lezen, waarin we voor elke avond van de werkweek een tip geven voor de Video on Demand-platforms en de gewone televisiezenders.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.