Getest door mijn schoonmoeder: slimme thermostaat Honeywell Lyric T6

Met regelmaat krijg ik de leukste producten aangeboden om te testen. Tech savvy als is ben, red ik me vrij gemakkelijk met nieuwe review samples. Alleen… hoe zit dat bijvoorbeeld met de oudere doelgroep? Ik roep wel telkens dat het gebruiksgemak in orde is, maar wat vindt de iets oudere gebruiker van de slimme thermostaat Honeywell Lyric T6 bijvoorbeeld? Hoog tijd om dit eens te testen. Mijn schoonmoeder Erna hielp me daarmee graag.

De situatie

Okay, de situatie was als volgt: Erna heeft een vrij recente CV installatie in huis, maar nog geen WiFi thermostaat. Ze was heel erg nieuwsgierig hoe dit allemaal werkt. Stiekem heb ik haar niet zoveel geholpen met de installatie ervan, want: probeer het maar lekker zelf uit. Daarmee krijgen we de beste en meest objectieve resultaten.

Er werd geleverd…

In de doos zat een installatie-pakket om de set aan je CV ketel te koppelen. Dit bleek het moeilijkste van alles. Via de gebruiksaanwijzing zou je het e-ven-tu-eel zelf kunnen installeren, maar ze durfde dit niet aan. And by the way… ik ook niet. Het blijft een CV ketel, en je wilt gewoon niet dat je daar iets aan verprutst, dus voor die installatie hebben we maar professionele hulp ingeschakeld. Die heeft het overigens binnen 20 minuten gefixt, maar ja… liever zo, dan zelf iets kapot maken.

Om het zelf te gebruiken

Toen dit eenmaal klaar was, was het appeltje-eitje. De app downloaden, apparaten verbinden, toevoegen en klaar. Het werkt allemaal zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk. Mijn schoonmoeder heeft al deze stappen zelf doorlopen en stiekem ben ik hier best trots op. Ze stelt zich open voor nieuwe technologie, en natuurlijk is dat soms best wennen, maar ze doet het maar wel allemaal zelf. Knap!

Reactie van mijn schoonmoeder Erna: “De app is overzichtelijk en je kunt in een oogopslag al je gekoppelde apparaten zien. Heel handig dat je met je smartphone de kamertemperatuur kunt verhogen en verlagen. Dat is nog makkelijker dan met de thermostaat zelf. Het is wel jammer dat er zo’n groot donker snoer aan de thermostaat zit. Mijn stopcontacten zitten 1,5 meter boven de grond, waardoor de zwarte draad wel heel erg opvalt.”

Goed om deze functies ook nog even te benoemen trouwens: daarnaast kun je ook een timer instellen om je huiskamer te verwarmen voor je binnen bent. En via de app kun je precies zien hoeveel je de afgelopen tijd al verbruikt hebt. Dat geeft meer inzicht in je verbruikskosten.

Prijs

Last but not least: de prijs is best aantrekkelijk te noemen in vergelijking met concurrenten. Voor Google Nest betaal je zo’n 220 euro. Voor deze slimme thermostaat Honeywell Lyric T6, ‘maar’ 150 euro. Dat is nog steeds geen zakgeld om uit te geven, maar zeer schappelijk als je kijkt naar vergelijkbare producten.

Bijpassende Honeywell producten

In dezelfde app kun je trouwens meer Honeywell producten aansluiten. Een waterlekkage meter bijvoorbeeld. Die is wat minder bekent, maar wel heel interessant. Deze stekker met een ogenschijnlijk zinloos snoer is heel zinvol. Het snoer kan namelijk water detecteren op plekken waar je dat liever niet zou hebben. Dus je kunt dit snoer bijvoorbeeld onder de wasmachine leggen. Op het moment dat het snoer nat wordt (en je wasmachine dus lekt) gaat er een alarm af. Zowel in huis (de waterlekkage-meter geeft een alarm) als op je app. Handig als je buiten de deur bent. (Snel de buurvrouw bellen dan)

Honeywell camera

De C1 camera is ook via de app simpel te koppelen. De veiligheidsmaatregelen zijn goed op orde (geen gekke verhalen over mensen die met je camera mee kunnen kijken) je moet via verschillende verificaties aangeven bij wie de camera hoort en door welk apparaat (telefoon in dit geval) de camera gebruikt gaat worden.

De camera heeft tal van mogelijkheden: over wanneer hij aan- en uit staat bijvoorbeeld. Je kunt instellen dat de camera pas aan gaat, als je in een straal van 5 kilometer bij hem vandaan bent. Dat is natuurlijk een uitkomst als je niet altijd in je eigen huis gefilmd wilt worden. Ook kan de camera notificaties geven, als hij bijvoorbeeld bewegingen of geluiden detecteert. Dit doet hij helaas ook als er een kat voorbij loopt, of de hond begint te blaffen 😉

Maar je kunt natuurlijk ook je eigen hond in de gaten houden, als je een dagje met je familie op stap bent. En omdat de camera ook nog een luidspreker heeft, kun je je hond ook nog even toespreken als hij je tafelpoot aan het opvreten is.

Conclusie

De Honeywell-schoonmoeder-test is geslaagd. Mijn schoonmoeder is 65 en kon zonder problemen de apparaten bedienen, het moeilijkste was de installatie. Maar daarna… helemaal enthousiast 😉

Design
6.7
Installatie
3
Gebruiksgemak
9.5
Prijs
7.5
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.