Purdey on virtualizer
Purdey on virtualizer

Gamescom 2015: The Cyberith Virtualizer

Toen ik de Virtualizer op Gamescom 2015 zag staan was mijn eerste reactie: “Die moet ik uitproberen!” Toen ik vervolgens iemand met veel moeite zag lopen in het tuigje kreeg ik zo mijn bedenkingen. Ik maakte toch een praatje met Michael Wilson, Marketing Manager van Cyberith, met het verzoek of ik de Virtualizer uit mocht proberen. Ik heb namelijk liever spijt van iets wat ik wel heb gedaan, dan spijt van iets wat ik niet heb gedaan. Een mens moet een motto hebben..                

Wat is de Virtualizer?

Als Kickstarter project scoorde de Virtualizer goed. Het idee is dan ook super. De Virtual Reality wereld heeft vele mogelijkheden, maar wordt beperkt door de grote van de ruimte waarin je zit. Om vrij door een virtuele wereld te lopen bedachten de mensen achter Cyberith een soort van ronde tredmolen met bewegingssensoren. Naast de basisplaat bevat het toestel een tuigje in een ring waarin je vrij, maar toch veilig kunt bewegen. Dit in combinatie met een VR-bril, bijvoorbeeld een Oculus Rift, zorgt voor een hele nieuwe Virtual Reality (game)ervaring.

Mijn Virtualizer ervaring

En een ervaring was het zeker. Terwijl een medewerker mij in het tuigje van de Virtualizer helpt krijg ik een korte uitleg over het apparaat. De middelste ring van de Virtualizer zit bevestigd aan drie ‘pilaren’ en kan omhoog en naar beneden schuiven. Omdat ik uiteraard totaal geen ervaring heb start ik in de beginnersopstelling. Dit laatste betekend dat de ring op basis van mijn lengte op een bepaalde hoogte wordt vastgezet. Springen en hurken op de Virtualizer is namelijk voor gevorderden.

Michael vraagt of ik een rondje wil draaien om te kijken hoe het voelt. De ring beweegt soepel met mij mee, maar uiteraard voel ik wat weerstand. Om mijn schoenen zitten op dit moment een soort van sokjes die ervoor zorgen dat ik zonder weerstand over de plaat heen kan ‘glijden’. Na wat rondjes te hebben gedraaid en naar voren te hebben geleund ben ik klaar voor de volgende stap. Kom maar op met die VR-bril! Ik krijg een Oculus Rift op mijn hoofd en de demo wordt opgestart.

Opeens bevind ik mij midden in een jungle. Door de bosjes zie ik een en zandweggetje. Lopen maar! Ik leun naar voren terwijl ik de ring om mijn middel vasthoud. Niet heel realistisch dus probeer ik vervolgens met mijn armen te zwaaien net alsof ik aan het langlaufen ben (zie foto hierboven). En opeens besef ik me iets. Ik loop gewoon in een VR-wereld, hoe vet is dat! Nu is ‘lopen’ misschien een tikkie overdreven. Op dit moment glij ik nog een beetje klungelig over de plaat terwijl ik naar voren leun. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik in het echte leven ook mijn voeten niet goed optil.

Ik ga verder. Inmiddels heb ik ook een koptelefoon gekregen en kan ik geen instructies meer horen van de mensen om mijn heen. Ik ben in de Jungle, helemaal alleen. Moeizaam loop ik verder een oude Maya-tempel in. Ik wil rennen, maar ook dat is helaas voor gevorderden. Mijn virtuele lichaam doet nog niet helemaal wat ik wil. In de tussentijd heeft mijn lichaam in de echte wereld het zwaar. Toen ik deze dag vertrok naar Gamescom was het buiten al zo’n 30 graden. Oké in een jungle is het ook warm, maar daar draag je geen warme VR-bril en zware koptelefoon. Het zweet breekt mij uit. Ik wil mij echter niet laten kennen en ‘loop’ koppig door. Ik wil verdorie zien hoe de rest van de tempel eruit ziet!

Ik loop over een houten bruggetje en kijk langs mij heen de afgrond in. Opeens begint het mij echt te duizelen. Niet omdat ik hoogtevrees heb, maar omdat de Virtual Reality in combinatie met de hitte mij misselijk heeft gemaakt. Tijd om terug te gaan naar de echte wereld. Deze beginner is nog niet klaar voor de virtuele versie. Noem me virtueel wereldvreemd.

VR voor gevorderden

Dat ik misselijk wordt wil nog niet zeggen dat anderen dat ook worden. Mijn collega’s van de pers hebben vervolgens nog hartstikke vrolijk rondjes gelopen door de virtuele tempel en jungle. Toen ik wat bekomen was van mijn Virtualizer ervaring heb ik Michael nog kort wat vragen kunnen stellen. Zo vroeg ik mij bijvoorbeeld af waarom juist deze demo is gekozen terwijl de Virtualizer te gebruiken is met spellen zoals Call of Duty, Grand Theft Auto and Skyrim. Het antwoord was simpel. De game ontwikkelaars willen alles perfect hebben en durfden het nog niet aan om de VR-versie van hun game op Gamescom 2015 te tonen. Ondanks het feit dat de Virtualizer een toetsenbord of controller emuleert is het toch handig om de besturing van een game volledig aan te passen aan de Virtualizer. Binnenkort zal er dan ook een Software Developers Kit beschikbaar zijn voor gameontwikkelaars zodat ook de nieuwste games klaar zijn voor de Virtualizer. De prijs van de Virtualizer? Zo’n 1.500 euro. Auw! Maar zeg eerlijk dan heb je ook wat.                    

Meer weten over deze VR-ervaring? Bezoek de website van Cyberith hier en laat ons weten waarom jij wel of niet een Virtualizer zou aanschaffen. Wil je weten hoe de wereld waar ik kort door gelopen heb er uit ziet? Bekijk onderstaande video.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.