Eind 2017 introduceerde Pathé twee 4D-zalen en afgelopen vrijdag maakte de bioscoopketen bekend dat het een behoorlijk succes is. In een halfjaar tijd zijn er 200.000 kaartjes verkocht! Waarom is het zo’n succes?

Voor Nederland werden er in Parijs en Oslo al 4D-bioscopen getest en ook hier werd het een hit. Dat komt niet compleet uit de lucht vallen, want ook al is het nieuw in de reguliere bios, 4D-bioscoopzalen waren er al wel eerder. Pretparken zoals Disneyland Parijs en de Efteling hadden ze als attractie al meer dan tien jaar, maar toen werd er alleen een film gedraaid die speciaal voor het park gemaakt was. In de nieuwe 4D-bioscoopzalen worden gewoon dezelfde films getoond als in de andere zalen, alleen dan met de speciale effecten.

Tijdens de films zijn er 20 verschillende soorten effecten die synchroon lopen met de actie in de film. De stoelen bewegen omhoog en omlaag, van links naar rechts en van voor en naar achteren. Deze bewegingen kunnen je bijvoorbeeld het gevoel geven van vliegen of duiken. Ook zijn er onder andere weersimulaties en zelfs geuren.

Zelf naar de 4D-bios, waar kan dat?

Op dit moment zijn er dus twee Pathé bioscopen die het aanbieden, in Amsterdam (De Munt) en Rotterdam (De Kuip). Er draaien behoorlijk wat actiefilms op dit moment, zoals de nieuwe Jurassic World. Ook is de animatiefilm Incredibles 2 nu te zien, voor ieder wat wils. Vanwege de plotselinge bewegingen wordt het bezoeken van 4D-films wel afgeraden aan een bepaalde doelgroep, maar dat kom je tijdens het boeken allemaal tegen.

Wat kost het dan?

Er zit wel een behoorlijk prijskaartje aan. Als je niet in aanmerking komt voor kortingen, betaal je 17,45 euro voor een kaartje. Maar dan heb je ook wel een echte belevenis.

Zou jij naar een 4D-film willen of heb je het deze zomer zelfs al op het programma staan? Laat het weten in de reacties!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.