Als je net zo verslingerd bent aan Catfish als ik, dan zal je dit nieuws waarschijnlijk goed in de oren klinken: Facebook heeft in de afgelopen zes maanden alleen al 1,5 miljard nepaccounts verwijderd. Dat is een heleboel leed bespaard.

Laatst bij een groot bedrijf was het zo ver: de Nederlandse CEO dacht dat de Franse baas van het bedrijf geld nodig had, en had het zo overgemaakt. Dat er eigenlijk scammers achter zaten, dat had die persoon zich niet bedacht. Immers leek het mailtje waarschijnlijk precies op de mails die hij normaal van de Franse baas kreeg. Het kan de beste mensen overkomen, en het gebeurt dan ook regelmatig: dat iemand in de val trapt van een dubbelganger.

Een nepprofiel is zo gemaakt

Dat geldt ook voor social media, of misschien juist op social media. Een nepprofiel aanmaken is zo gepiept: je maakt even een Gmail-adresje aan, een nieuw profiel op Facebook, je steelt wat foto’s van Google Images en je neppersoon is geboren. Je kunt vervolgens met mensen aanpappen en nooit op dates komen opdagen, ze geld aftroggelen door zielige verhalen op te hangen, of ze online gaan pesten en een depressie in helpen. Weinig goeds komt er van nepaccounts.

Gelukkig is het niet alleen aan mensen, maar ook aan sociale netwerken zelf om die naarlingen eruit te pikken. Facebook is daar bijvoorbeeld hard mee bezig. Het verwijderde in de afgelopen maanden 1,5 miljard nepaccounts. De zes maanden daarvoor verwijderde het sociale netwerk ook al 1,3 miljard nepaccounts, dus moet je nagaan dat dit nog steeds een stijgende business is. Of Facebook weet nu andere algoritmes te gebruiken om ze eruit te filteren, natuurlijk. 99,6 procent van die nepaccounts waren trouwens al voor iemand ze rapporteerde gedetecteerd en verwijderd.

Actieve gebruikers

Het klinkt allemaal gigantisch veel, maar volgens Facebook waren in een half jaar tijd slechts 3 tot 4 procent van de actieve gebruikers nepaccounts. Hoe is het mogelijk? En hoe enorm groot is het aantal actieve gebruikers dan? In ieder geval is het goed om te zien dat deze nepperds worden verwijderd. Niet alleen kunnen deze nepprofielen mensen hun identiteit stelen en ze in een kwaad daglicht zetten, ze kunnen ook andere mensen geld aftroggelen dat vervolgens nooit meer te traceren is.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.