Pixel 7 Pro

Face Swap – Google wil je groepsfoto’s beter maken door gezichten te wisselen

Je kent het wel: je maakt een leuke foto met een groep, maar op de ene kiek kijkt je tante net de andere kant op en op de andere staat je nichtje te huilen. Of je vriendinnen, die vinden dat zij goed op een foto staan maar er even geen rekening mee houden dat jij veel leuker op die andere foto stond. Daaraan komt binnenkort een einde, want Google introduceert met Pixel 8 waarschijnlijk een nieuwe functie om dat op te lossen: Face Swap. TechGirl Laura Jenny zoekt alvast uit wat we kunnen verwachten.

Pixel 8 Pro zou de mogelijkheid krijgen om zo’n Face Swap te doen. Je kunt dan zelf kiezen welk gezicht je uit de ene foto wil gebruiken op de andere, om zo de perfecte groepsfoto te creëren. Het ziet er wel een beetje gek uit om zomaar een hoofd te plakken, en sowieso is de functie wat controversieel. Waar een filtertje hier en daar wat onschuldig lijkt, is dit wel een heel rigoureuze stap. Misschien is het ook wel het feit dat het zo makkelijk kan, wat mensen afschrikt: je kunt namelijk gewoon iemands gezicht pakken en de AI doet verder de rest. 

Face Swap

In de gelekte video van Pixel 8 Pro kun je zien hoe het in zijn werk gaat, met dank aan een X-account dat de toepasselijke naam Arsene Lupin draagt. We weten al dat Google erg dol is op het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar de laatste tijd is het zoveel in het nieuws, dat het de vraag is hoe ver het kan gaan. Of eigenlijk misschien wel meer: hoe ver wij willen dat het gaat. Is een foto nog wel authentiek als je er zoveel bewerkingen op loslaat? Het zijn allemaal vragen die waarschijnlijk bij elke persoon een ander antwoord opleveren. 

Maar, eerlijk is eerlijk, het ziet er zo in die reclame wel een beetje gek uit. Floep, en je hebt een ander gezicht op iemand geplakt. We zijn ook erg benieuwd in hoeverre de AI herkent wie wie is: kan ik bijvoorbeeld ook Anke’s gezicht op dat van mij plaatsen? Dit zijn dingen die nog duidelijk moeten worden. We hebben zoiets nog niet vanuit een andere telefoonaanbieder gezien, al zal het ons niets verbazen als er wel apps voor bestaan.

Pixel 8 en Pixel 8 Pro worden deze week aangekondigd.

Lees ook:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.