Review: Google Pixel 7 Pro, Pixel 7 & Pixel 6A

Eindelijk, na lang wachten brengt Google haar Pixel telefoons naar Nederland. Na een gave launch party waarover eerder schreven, zijn de telefoons sinds deze week ook daadwerkelijk te koop. TechGirl heeft als één van de eersten deze telefoons in handen gekregen, en in dit artikel worden de Pixel 7 Pro, de Pixel 7 en de Pixel 6A voor jullie getest door TechGirl Suzanne.

Eerste indruk & prijs

Drie verschillende modellen, met de Pixel 7 Pro als flagship smartphone. Drie telefoons die allemaal interessant zijn op hun eigen manier: de verschillen zitten natuurlijk in de specs, én in de prijsklasse. De Pixel 7 Pro is te verkrijgen vanaf 899 euro (128GB variant), de Pixel 7 vanaf 649 (128GB variant) en de Pixel 6A is te koop voor 459 euro. Niet meer dan logisch dat je van de Pixel 7 Pro het meeste mag verwachten, terwijl de Pixel 6A de meer budgetvriendelijke variant is, en geldt als een update van de Pixel 6.

Design

De Pixel telefoons voelen solide aan, echt alsof je een advanced apparaat vasthoudt. Je krijgt ‘waar voor je geld’, zeg maar. Qua design lijken ze op hun voorgangers. Persoonlijk vind ik de ‘band’ waarin de camera’s en flits zich bevinden er strak uit zien, en het is iets wat de telefoons op laat vallen ten opzichte van andere smartphones. De Pixel 7 Pro is te verkrijgen in drie verschillende kleuren, namelijk Hazel, Sneeuw en Obsidiaan. Het toestel zelf meet 6,7 inch. De Pixel 7 is verkrijgbaar in Sneeuw, Citroengras (ik ben fan!) en Obsidiaan en komt uit in een grootte van 6,3 inch. Ten slotte de Pixel 6 die 6,1 inch meet en verkrijgbaar is in de kleuren Houtskool, Krijg en Salie.

Op de foto hieronder zie je het eigenlijk al: de telefoons verschillen niet alleen in grootte, shinyness, maar ook in hoe de camera’s die zijn verwerkt. Bij de Pro is duidelijk een extra camera toegevoegd en ook is de metalen band bij de twee duurdere telefoons meer aanwezig door het kleurgebruik en de vorm ervan. Voor ieder wat wils zeg maar!

(v.l.n.r.) De Pixel 6A, Pixel 7 en Pixel 7 Pro

Scherm van de Pixel 7 Pro, Pixel 7 & Pixel 6A

De Pixel 7 Pro heeft een verversingssnelheid tot 120Hz. Wat inhoudt dat het beeldscherm per seconde 120 keer ververst kan worden. Bij de Pixel 7 ligt de verversingssnelheid iets lager (90Hz) en bij de Pixel 6A nog weer lager (60Hz – wat alleen voor serieuze gamers een issue zal zijn).

De Pixel 7 Pro heeft een QHD+ OLED scherm. QHD+ staat voor ‘Quad High Definition’ omdat het vier keer de ‘HD’ resolutie heeft. In de praktijk vind ik het scherm ook echt prachtig! De Pixel 7 en Pixel 6A hebben beiden een FHD+ OLED scherm, welke in de praktijk ook allebei prima zijn. Het scherm van de Pixel 7 Pro kan iets helderder gezet worden dan dat van de andere twee telefoons. Persoonlijk denk ik dat, tenzij je in de felle zon komt dit niet een groot verschil maakt.

Software, chip & RAM

De Pixel telefoons zijn voorzien van het nieuwste besturingssysteem van Android, namelijk Android 13. Werkt lekker snel, maar het is wel wat wennen op bepaalde vlakken.

Qua chips zitten er tussen de drie smartphones wel verschillen. De Pixel 7 Pro en de Pixel 7 zijn namelijk uitgerust met de aller nieuwste Tensor 2 chip. De Pixel 6A draait op de minder krachtige Google Tensor chip (de chip waar ook de Pixel 6 en de Pixel 6 Pro op draaien). Het verschil zit er vooral de snelheid van de chips. De Tensor 2 is door verbeterde Machine Learning tot 60% sneller, en 20% sneller dan zijn voorganger. Ook levert de Tensor 2 chip een bijdrage aan de camera van de smartphones. Google claimt namelijk dat door deze chip betere foto’s genomen kunnen worden bij weinig licht. Ook is de zoom enorm verbeterd. En dit terwijl de Pixel telefoons al bekend stonden vanwege hun goede fotokwaliteit.

Ten slotte nog het werkgeheugen van de telefoons. De Pixel 7 Pro heeft een werkgeheugen van 12 GB. Het werkgeheugen van de Pixel 7 is 8GB, en dat van de Pixel 6A is 6GB. Het hoge werkgeheugen van de Pixel 7 Pro, in combinatie met de nieuwe Tensor 2 chip maakt het een erg krachtige en snelle telefoon.

Camera

De Pixel 7 Pro en de Pixel 7 hebben allebei een 50MP hoofdcamera, met daarbij nog een 12MP ultragroothoekcamera. De Pixel 6A heeft een 12.2MP hoofdcamera, met daarnaast óok een 12MP ultragroothoekcamera. Wat de Pixel 7 Pro nog extra heeft, is een 48MP telezoom, waar je tot wel 30 keer mee kan inzoomen. Persoonlijk denk ik niet dat je vaak zó ver gaat inzoomen met een smartphone, maar hé, de optie is er.

Verder zitten er ook andere leuke opties in de Pixel telefoons. Zo is er de optie om foto’s te ‘unblurren’. Ook is er een ‘magic eraser’, waarmee je ongewenste objecten uit je foto’s kan ‘gummen’. Hieronder heb ik de ‘magic eraser’ voor jullie getest.

Leuke foto, maar jammer van de mensen die in beeld lopen.
Na gebruik van de magic eraser zijn de mensen inderdaad ‘uitgegumd’. Wel zie je een lelijke vlek in beeld. Optimaal werkt de magic eraser dus niet.

Batterij

De capaciteit van de batterij van Pixel 7 Pro is 5000mAh. Hier is niks mis mee, echter merk in dat de batterij in de praktijk relatief snel leeg lijkt te gaan. Bij niet al te intensief gebruik is het percentage van de telefoon na een dag gebruik net iets onder de 20%. Omdat een batterij meestal na verloop van tijd minder goed wordt, baart dit me enigszins zorgen. Bij de Pixel 7 (4335mAh) en de Pixel 6A (4410mAh) schijnt dit geen issue te zijn. Dit ondanks het feit dat de capaciteit van de batterij lager is. Dit zou te verklaren kunnen zijn door het hoge energieverbruik van het beeldscherm van de Pixel 7 Pro. De Pixel 7 Pro en Pixel 7 beschikken over de optie om draadloos op te laden. De Pixel 6 kan dit niet.

Conclusie

Je krijgt voor alle drie de telefoons veel waar voor je geld. Wil je voor het nieuwste van het nieuwste gaan, dan zou ik zeker voor de Pixel 7 of Pixel 7 Pro gaan, omdat deze de nieuwe Tensor 2 chip bevatten. De Pixel 7 Pro heeft een super mooi beeldscherm, is heerlijk groot én heeft de beste camera door de extra zoom. Ook valt de prijs mee als je ze vergelijkt met andere telefoons met deze specs. Wel is de batterijduur van de 7 Pro in de praktijk minder goed dan die van de Pixel 7 en Pixel 6A, dus neem dit mee in je overweging.

Als je budget iets lager is, is de Pixel 6A meer geschikt voor jou. Bekijk hier wel even voor jezelf hoe belangrijk je een goede camera vindt, die is namelijk wat minder spectaculair dan van de Pro. Neem ook even mee hoe vaak jij video’s kijkt of gamed op je telefoon, dan zou de verversingssnelheid wel degelijk een verschil kunnen maken in de keuze die jij maakt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.