Evoluon

Evoluon: een must voor techies die Eindhoven bezoeken

We hebben in Nederland vrij veel toffe musea en ervaringen die met technologie te maken hebben. In Amsterdam steekt de ene na de andere audiovisuele ervaring de kop op, om over selfiemusea maar te zwijgen. Gelukkig zijn er ook musea die wat dieper de tech in duiken. Evoluon in Brabant bijvoorbeeld. We brachten met de hele redactie een bezoekje aan deze Eindhovense eyecatcher.

Evoluon

Het lijkt een beetje op een ufo, het oude Philips-gebouw waarin Evoluon zich bevindt. Het grappige is dat het je op een bepaalde manier ook naar een andere wereld transporteert. Een soort andere planeet waarop de technologie al veel verder is dan nu. Bij binnenkomst zie je bovenin allemaal posters hangen met bekende mensen die iets geweldigs hebben gedaan in de wereld van STEM-onderwerpen. Indrukwekkend om te zien: een eerbetoon van knappe koppen, al hadden er wat ons betreft wel iets meer vrouwen en mensen van kleur mogen hangen. Hopelijk schrijven wij de komende tijd geschiedenis, want Evoluon laat zien dat dat op veel verschillende manieren kan. 

Evoluon

Evoluon

Het museum is opgedeeld in verschillende categorieën. Het ene draait meer om ruimtevaart, het andere meer om hoe we in de toekomst bijvoorbeeld met de jacht op dieren omgaan. Er is ook een supertoffe virtual reality-ervaring te beleven, al heb je daar wel aparte kaartjes voor nodig. Je bezoek zonder die VR-beleving is er echter niet minder fantastisch om. Het is namelijk een museum dat je niet zozeer met schilderijen en bijschriften vertelt hoe het zit, het is een museum dat je uitdaagt om juist zelf na te denken over wat technologie voor jou betekent en wanneer het voor jou te ver gaat.

Het is wat dat betreft echt een museum om met iemand anders te bezoeken en met elkaar te bespreken wat je vindt (ja, dus ook ideaal voor een date). Hoe ervaar je technologie, wat beangstigt je, wat hoop je? Evoluon is wat dat betreft echt een goede gymnastiekoefening voor het brein. Je gaat er echt anders in dan je eruit gaat, ook als je niet elke dag met technologie bezig bent. Misschien wel juist dan, omdat je dan merkt hoe groot de invloed van tech eigenlijk op je leven is. 

Evoluon

De toekomst in tech

Bovendien komen er ook heel actuele problemen voor bij en dat spreekt aan. Dat is uiteindelijk ook waar technologie voor bedoeld is: het oplossen van problemen. Dat kunnen heel alledaagse kleine dingen zijn, maar bijvoorbeeld ook het woningprobleem. Een giga-issue waar natuurlijk meerdere oplossingen voor zijn, al hangt het er vanaf hoe ver je in de toekomst kijkt qua wat er mogelijk is. En daar is Evoluon voor. Het biedt een beetje dystopie, het biedt een beetje hoop, en jij kan daar tussendoor navigeren.

We hebben het al aangestipt, maar de locatie is ook heel bijzonder. Je loopt door de ringen van de ufo om alles te ontdekken en er is een vrij duidelijke route, wat het prettig maakt omdat je dan niet steeds bang hoeft te zijn dat je vanalles mist. Maar het is tegelijkertijd ook wel veel. Er worden zoveel verschillende concepten aan je getoond en je moet je hersens zodanig aan het werk zetten, dat het misschien nog beter zou zijn om Evoluon in twee sessies te bezoeken. Heb je meteen dubbel zoveel plezier. 

Evoluon

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.