Ervaring met de Asus ZenScreen – review

In haar vorige artikelen schreef gastblogger Jasmijn over wat een portable monitor is en waar je op moet letten bij de aanschaf. Hoe ze dit zo goed weet? Ze heeft er zelf namelijk ook één, de Asus ZenScreen. In dit laatste artikel uit haar blogreeks over portable monitoren, schrijft ze over haar persoonlijke ervaring.  Ook deelt ze de voor- en nadelen van de Asus ZenScreen én laat ze zien waar je deze portable monitor het beste kunt kopen.

In mijn zoektocht naar een portable monitor kwam ik uiteindelijk uit bij de Asus ZenScreen MB16ACE, één van de lichtste portable monitoren ter wereld. Deze 15inch monitor scoort als volgt:

  • Resolutie: Full-HD
  • Formaat en gewicht: 15 inch, 8 millimeter dik en ongeveer 700 gram
  • Ingebouwde speakers: nee
  • Aansluitingen: USB-C (plug-and-play)
  • Touchscreen: nee
  • Ingebouwde accu: nee
  • Standaard: bijgeleverde Asus Smart Case

Bekijk voor alle specificaties de website van Asus.

Voordelen van de Asus ZenScreen

Het gebruik van een portable monitor heeft verschillende voordelen. Daar heb ik al het één en ander over gedeeld in deze blogreeks. Hoe ik tot de aanschaf van de Asus ZenScreen ben gekomen? Daarbij speelden de volgende voordelen een rol.

Vooral het formaat en gewicht waren doorslaggevende factoren. Het feit dat ik slechts één kabel nodig heb om de monitor aan te sluiten, heeft mij over de streep getrokken. Daarnaast vind ik de USB-C aansluiting erg prettig. Dit betekent namelijk dat het scherm oplaadt aan mijn laptop, waardoor ik geen kabel in het stopcontact hoef te steken. 

Blijft licht van gewicht

De batterij van mijn MacBook gaat hierdoor wel wat sneller leeg, maar dat is niet erg. Hij is nog vrij nieuw, dus ik kan flink wat uren zonder oplader van beide schermen gebruikmaken. Nu vraag je je misschien af, waarom heb je niet gekozen voor een portable monitor met ingebouwde batterij? Nou, omdat portable monitors met accu zwaarder, groter en duurder zijn. 

Prettig om een hele dag achter te werken

De kleuren van het scherm zijn dankzij het IPS-paneel aangenaam om naar te kijken en in de avonduren is het blauw licht filter een prettige toevoeging. Je kunt hier eenvoudig naartoe switchen door op de knopjes linksonderaan het scherm te drukken. Ook staat de Asus ZenScreen bekend om z’n uitstekende kijkhoek. Ik kan nou niet zeggen dat ik dit heb gecheckt door de monitor vanuit meerdere invalshoeken te bekijken, maar van reflecterend beeld heb ik in ieder geval geen last.

“De Asus ZenScreen doet precies wat ik van een portable monitor verlang.”

Geen overbodige poespas

Waarom betalen voor dingen die je toch niet gebruikt? Als je bovenstaande specificaties zo leest, zie je een aantal keer het woord ‘nee’ staan. En dat vind ik allesbehalve erg. Zo had ik geen behoefte aan externe aansluitingen. Ik connect mijn muis en toetsenbord, namelijk via Bluetooth met mijn laptop. 

Ingebouwde speakers: nut of not?

Ook ingebouwde speakers stonden niet op mijn wishlist. Ik werk graag met een noise cancelling headset op, wat extern geluid overbodig maakt. Daarbij maken ingebouwde speakers portable monitors – wederom – zwaarder, groter en duurder. De kwaliteit is vaak ook niet zo hoog als die van het aangesloten apparaat, dus waarom zou je hier geld aan uitgeven?

To touch or not to touch

Daarnaast leek een touchscreen scherm me wel geinig, maar zeker niet nodig. Wellicht dat het een handige toevoeging is voor mensen van wie de laptop wel touchscreen heeft, maar dat is bij mijn MacBook Air niet het geval. Ook biedt het een uitkomst voor mensen die een tablet willen aansluiten om vervolgens de portable monitor als hoofdscherm te gebruiken.

Hoeveel kost een Asus Zenscreen?

Voor de ASUS ZenScreen MB16ACE rekende ik €189 inclusief btw af bij Bol.com. Ik vond het een koopje gezien de kwaliteit, het gebruiksgemak en het aantrekkelijke design. Het gegeven dat in zijn prijsklasse dit scherm als beste uit de test komt, trok mij over de streep.

Voldoet deze Asus ZenScreen niet helemaal aan je eisen, omdat je bijvoorbeeld een portable monitor met een ingebouwde batterij zoekt? De Asus ZenScreen heeft een hoop broertjes en zusjes. Er zit dus vast een variant tussen die aan ál je wensen voldoet.

Waar kun je een Asus Zenscreen kopen?

De Asus ZenScreen is te koop bij verschillende (online) winkels, waaronder Amazon.nl, Azerty en Bol.com. Wil je weten waar de Asus ZenScreen het scherpst geprijsd is? Let dan goed op of je het juiste scherm voor ogen hebt, door het productnummer in te typen. Zo weet je zeker dat je overal naar dezelfde monitor kijkt en niet naar een andere variant.

Maar let op: veel portable monitors zijn momenteel uitverkocht vanwege het langdurige thuis- en flexwerken. Is de monitor die jij zoekt op voorraad? Wacht dan niet te lang met bestellen. Ook kan het zijn dat monitors momenteel wat duurder zijn vanwege de grote vraag naar tweede beeldschermen.

Deze onafhankelijke tekst is geschreven door Jasmijn. Zij is freelance tekstschrijver en sjouwt haar laptop overal mee naartoe om zoveel mogelijk te reizen. Haar avonturen en budgetvriendelijke tips deelt ze op haar reisblog reispower.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.