Emmelien Schiet

Emmelien Schiet: “Op mijn werk leer ik dingen voor mijn eigen shop”

Veel mensen die van hun hobby hun werk maken, die gaan daar dan niet in de avond ook nog mee door. Hoe leuk programmeren ook is, na een hele dag met je hoofd in een computer te hebben gezeten wil je ‘s avonds wel wat anders. Dat geldt echter niet voor iedereen. Potentiële TechGirl van de Maand Emmelien Schiet leeft er zo van op dat ze ‘s avonds vrolijk doorontwikkelt.

Emmelien is enorm nieuw in het developmentveld. Ze werkt zelfs pas twee maanden officieel als developer. Eerst eens kijken hoe ze daar zo bij is gekomen. “Ik vond op de middelbare school wiskunde al heel leuk. Mijn moeder heeft vroeger wiskunde gestudeerd, dus die kon me goed helpen. Ik vind het leuk om puzzels op te lossen, dus wilde ik ook wel iets in de wiskunde studeren. Echter vond ik het wel wat theoretisch en zo kwam ik op econometrie.”

Ze studeerde econometrie op de Universiteit van Amsterdam: “Dan heb je wel harde wiskunde, maar wel met meer een toepassing. Ik heb tijdens mijn bachelor een minor programmeren gedaan en dat vond ik superleuk. Het was het verlengde van de puzzeltjes om te doen met wiskunde, maar dan creatiever. Ik vond webdevelopment geweldig. Creatief, designs maken, bekijken hoe je iets in de frontend maakt en in de backend logisch en goed afhandelt. Die combinatie trok me heel erg. Je ziet meteen wat je aan het bouwen bent.”

Vervolstudie

Het was inmiddels 2021 en Emmelien haalde haar bachelor. Tijd om na te denken wat ze wilde doen. “Ik wilde een vervolgstudie doen, maar ik was ondertussen ook met een vriendin van mij een sieradenbedrijf aan het opbouwen. We verkopen op Instagram, maar ik besefte dat ik die kennis van de programmeerminor kon toepassen en een website voor onze sieraden (Oleada Beads) kon maken. Toen ik keek hoe ik verder wilde qua studie, was ik ondertussen een tussenjaar ingegaan. Ik heb vier maanden bij een startup gewerkt als data scientist (als werkstudent). Dat bleek toch niet helemaal bij me te passen.”

Als data scientist was Emmelien verantwoordelijk voor het verwerken van data uit de verzekeringsbranche. Dit bleek uiteindelijk niet echt iets voor haar te zijn, want ze miste het creatieve en het ontwikkelen van software en websites. Hierdoor besefte ze hoe leuk ze web development vindt. “Daarom zocht ik een online cursus om mijn webdevelopmentskills op te krikken en toen begon ik met een Harvard Extension School-certificaat waarbij je vijf vakken naast je fulltime baan kunt doen. Daarbij zocht ik een baan en ging ik gericht op zoek naar digital design agencies. Ik heb bij Fabrique gesolliciteerd omdat  het bureau mij erg aansprak. Ze doen coole projecten en het team zag er super gezellig uit. Inmiddels werk ik hier nu een aantal maanden en heb ik het heel erg naar mijn zin.”

Emmelien Schiet

Met plezier, want Emmelien voelt zich erg thuis bij  het bureau. “Je bent niet alleen met je eigen ding bezig, maar je mag ook meedenken met design en je input geven. Ik vond Fabrique meteen al interessant. Ik vond dat creatieve cool en ze doen coole projecten, bijvoorbeeld voor musea, in de zorg en retailsector. Daarnaast is er een heel gezellige, chille cultuur. Er wordt wel hard gewerkt, maar het is erg leuk. Ik ben wel de enige meid in het developmentteam in Amsterdam. Ik stoor me daar niet aan, want er is totaal geen machocultuur. Mijn collega’s zijn lieve mannen. De sfeer bij het bureau is goed, we hebben een hechte band als team.”

Plus, Emmelien vind het geen probleem om ‘s avonds nog aan haar eigen site te knutselen. “Ik heb juist de afgelopen maanden alles wat ik heb geleerd op werk toegepast op mijn eigen website, waardoor het ontwikkelen ervan sneller gaat. Ik heb een maand geleden alles opnieuw gemaakt en ik kan juist toepassen wat ik op werk leer. Ik ben nu al bijna klaar en ik vind het heel leuk om dat meteen toe te kunnen passen. 

Ze is helemaal happy. “Ik denk dat ik dit over 5 jaar nog steeds wil doen. Er komen technologieën en programmeertalen bij, dus ik denk dat het maken van websites ook steeds anders wordt. Je leert zelf ook nieuwe oplossingen.”

Emmelien is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.