speedtest op smartphone

Een speedtest om je internetsnelheid te controleren

Wist je dat een speedtest doen een makkelijke manier is om na te gaan of jouw internet snelheid voldoet aan dat wat jouw provider beloofd? Zeker als het net lijkt of jouw internet niet vooruit te branden is. Om zeker te weten dat je in elk geval de snelheid krijgt die jouw provider je beloofd kun je een speedtest uitvoeren. Hiervoor hoef je geen techneut te zijn.

Iedereen kan een speedtest uitvoeren, omdat je geen gekke of ingewikkelde dingen hoeft te doen. Je kunt zo’n test binnen een paar minuten uitvoeren. Als je op Google zoekt naar ‘speedtest’ dan krijg je een hele lijst te zien met sites waarop je een speedtest kunt uitvoeren. Het beste kies je voor een betrouwbare speedtest, bijvoorbeeld een van Ziggo, KPN of Delta.

Voer de speedtest een aantal keren achter elkaar uit, desnoods op verschillende sites, voor een zo betrouwbaar mogelijk beeld. Het beste kun je je laptop of computer eerst aansluiten op de kabel en daarna de test ook nog kabel-loos uitvoeren. Elk apparaat dat gebruik maakt van wifi of is aangesloten op de internetkabel neemt snelheid weg. Dit is echter maar een fractie van het aantal Mb’s dat wordt geleverd.

De speedtest

Zoals gezegd is een speedtest een handige manier om te bekijken hoe hoog jouw internetsnelheid is. Wanneer je een speedtest uitvoert zoekt het systeem eerst jouw IP adres. Daarmee wordt je locatie bepaald. Hiervoor worden zo dicht mogelijk bij jouw locatie test servers uitgekozen.

Om er zeker van te zijn dat deze server inderdaad het dichtst bij is wordt een klein pakketje (Ping) heen en weer gestuurd. Het beste kun je de speedtest uitvoeren als je verbonden bent met een netwerkkabel en alle andere apparaten niet in gebruik zijn. Voor een goede meting kun je meerdere metingen verrichten op verschillende tijdstippen van de dag. Doe die metingen ook draadloos, op verschillende plekken in huis. Zo weet je ook gelijk waar je het beste draadloos kunt internetten! 

Op welk apparaat doe je de speedtest?

Je kunt een speedtest op verschillende apparaten uitvoeren, zoals op je pc, laptop, tablet of smartphone. De snelheid wordt gemeten in Mbps (Megabytes per seconde). Bij een speedtest kun je nagaan of jouw provider je de snelheid levert waar je voor betaald. Als dat niet zo is, kun je ze hierop aanspreken. Leveren ze wel wat ze beloven, maar is dat niet meer voldoende, dan kun je jouw internetsnelheid misschien nog verhogen.

MobileMobile

Providers kunnen nu nog tussen de 40 en 1000 Mbps leveren en in sommige gevallen zelfs al 1500 Mbps of 8000 Mbps. Wat jij aan snelheid nodig hebt, ligt aan je eigen verbruik. Bij ‘normaal’ gebruik is dit tussen de 50 en 100 Mbps. Heb je al internet via het glasvezelnet dan is de upload en download snelheid aan elkaar gelijk en dat is fijner om mee te werken. Bij het kabelnetwerk is de downloadsnelheid wat hoger dan de uploadsnelheid en daardoor werkt het ook net wat trager. 

Dit artikel is in samenwerking met Delta tot stand gekomen.Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.