Onderneming - Persoon gebruikt macbook op bed

Een online onderneming starten: hoe doe je dat?

Een eigen onderneming starten is een leuke, maar spannende stap om te maken in je carrière. Er zijn meer dan genoeg zaken om aan te denken voordat je aan alle echt leuke kanten van een eigen onderneming kunt beginnen. Ten eerste moet je je bedenken wat het doel is van jouw website. Wat wordt jouw bedrijfsplan? Wat wil je bereiken met jouw onderneming? Zodra je dit op papier hebt staan, kun je daadwerkelijke stappen gaan maken richting de realisatie van jouw online onderneming.

Een domeinnaam kiezen

De eerste stap is het kiezen van jouw domeinnaam. Het is best lastig, maar ook heel belangrijk om te kiezen voor een goede naam die jouw onderneming goed representeert. Denk hierbij niet alleen aan de naam zelf, maar ook aan de extensie die je kiest, een .nl of .com URL bijvoorbeeld. Deze zou in lijn moeten liggen met de doelgroep die je aan wilt spreken. Ten slotte is het niet onbelangrijk om van tevoren te controleren of jouw gekozen naam ook nog beschikbaar is op diverse sociale media. Het zou zonde zijn om een Instagram te starten onder Jouwdomeinnaam123 in plaats van Jouwdomeinnaam.

Webhosting

Nadat je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om te kijken naar welke goedkope webhosting je kiest om jouw website online te zetten. Zonder hosting kan jouw website door niemand gevonden worden. Je kunt het vergelijken met een telefoonabonnement + nummer. Zonder dit abonnement kan jouw telefoon niet op het internet en kan je ook niet bereikt worden. Je kunt kiezen uit verschillende pakketten, zoals een shared hosting pakket, waar veel kleinere websites gebruik van maken.

Jouw website maken

Nu is het tijd om jouw website in elkaar te zetten. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld volledig vrij zijn in jouw website maken, of is een ‘drag and drop systeem’ met verschillende templates al voldoende? Bedenk je goed wat jouw behoeftes zijn voordat je een optie kiest. Een Sitebuilder gebruiken is wellicht erg gemakkelijk, maar onmogelijk om te verhuizen naar een andere hostingprovider. Dit gaat een stuk gemakkelijker met een WordPress of HTML website. Hier heb je wel iets meer technische kennis voor nodig, alhoewel WordPress ook goed te gebruiken is voor minder technische mensen.

Je website beveiligen

Zoekmachines zullen jouw website benadelen wanneer het niet (goed genoeg) is beveiligd. De websitebezoeker zal ook een waarschuwing krijgen als ze zo’n onveilige site willen bezoeken, wat meestal een afhaakmoment is voor de meeste mensen. Het is dus slim meteen een SSL-certificaat aan te schaffen bij jouw webhostingpakket die zorgt voor een veilige verbinding op jouw site. Een SSL-certificaat hoeft niet duur te zijn, maar is voor jouw website dus zeer waardevol.

Lanceren

Deze stappen gevolgd en de mooiste invulling gegeven aan je site? – Je bent er nu klaar voor jouw website te lanceren. Misschien is het een goed idee ook alvast een sociale media profiel voor jouw website op te zetten, zodat potentiële klanten jou ook hierop kunnen vinden. Succes met het starten van jouw onderneming!

MobileMobile

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Versio.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.