Gmail

Een lege inbox: 4 tips om van je digitale clutter af te komen

Ken je het gezegde ‘een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd’? Tegenwoordig is het eerder ‘een opgeruimde inbox is een opgeruimd hoofd’. Digitaal is het nog makkelijker dan in je huis om rommel te bewaren en wanorde te scheppen. Wat er dan ontstaat is ‘digital clutter’. Omdat dit net als rommel in je huis voor een mindere focus, lagere productiviteit en negativiteit kan zorgen geven wij je enkele tips om je digitale leven wat op te schonen. TechGirl helpt je aan een lege inbox. Daarnaast geven we je nog 4 tips om digitaal op te ruimen.

Lege inbox

Oftewel, inbox zero. Je laat je brievenbus toch ook niet vol liggen met folders, ongeopende enveloppen en verjaardagskaartjes? Ga er even goed voor zitten en verwijder alle onnodige berichten uit je inbox. Berichten waar je nog iets mee moet kun je in een mapje ‘to do’ plaatsen en als je e-mails hebt die je binnen 5 minuten kunt beantwoorden dan doe je dat meteen. Schrijf je ook nog eens uit voor nieuwsbrieven die je toch niet leest dan heb je daar op de langere termijn ook profijt van. Ga deze stappen nu iedere dag langs en je inbox blijft lekker schoon en overzichtelijk. En het voelt ook goed als je je laptop dichtklapt ’s avonds met een lege inbox.

Opslag

Moet je echt alles bewaren wat je ooit hebt opgeslagen? Vast niet. Verwijder bestanden die je nooit meer gaat gebruiken of verplaats ze van je bureaublad of downloads naar een logische plek. Of het nou een harde schijf of de cloud is, een handige mappenstructuur kan je helpen. Hoewel zoeken (zelfs in bestanden) steeds makkelijker wordt, een goed mappensysteem is nog steeds het meest overzichtelijk wat mij betreft. Bedenk iets dat voor jou werkt en ga dan ruimen. Kijk eens hoeveel mappen er nog ‘nieuwe map’ heten. Verwijder lege mappen en verplaats maploze bestanden naar de juiste map.

Apps op je telefoon

We zijn steeds meer afhankelijk geworden van onze smartphones en andere apparaten voor alles wat we doen. Er is een app voor je deurbel, voor de lampen, voor je auto en voor je boeken. Veel van de apps die we gebruiken zijn niet echt nodig, maar zorgen voor gemak (of dat denken we). Herken je dat? iedere keer als je je telefoon pakt, maak je hetzelfde rondje langs je nieuws en social apps. Hoe minder je dus je telefoon hoeft te pakken, hoe minder je er weer ingezogen wordt.

Het makkelijkst is om te beginnen met te kijken naar de apps die je niet of nauwelijks gebruikt, maar je wel meldingen blijven sturen. Mute ze of verwijder deze.
Hardcore afkicken? Verwijder de apps waardoor je het meest wordt afgeleid eens voor een week (of twee) en kijk wat er gebeurt. Misschien wil je die app niet eens meer terug, maar het is natuurlijk ook oké om hem weer te downloaden – je bent je in ieder geval weer even bewust.

Sociale media

Volg je te veel mensen op Instagram, TikTok of Facebook dan is het moeilijker om bij te blijven met de levens van mensen die je echt wil volgen. Wil je echt weten dat de nicht van de zus van een klasgenoot op je 12e een derde kind heeft gekregen? De eindeloze stroom informatie leidt je af van de mensen die je echt lief hebt. Ga eens door de lijst van mensen die je volgt en doe hetzelfde met de mensen die jou volgen!

Browser

Ook je browser kan langzaam vollopen met nutteloze dingen. Begin eens met het sluiten van de 100 tabbladen die nog open staan (hier schreven we over chrome-plugins die je helpen). Leeg je leeslijst en verwijder bladwijzers die niet langer nodig zijn en werk met een mappensysteem om nieuwe bookmarks sneller en beter terug te kunnen vinden. Als je toch bezig bent, leeg ook eens de cache en cookies van je browser en je zult merken dat alles weer loopt als een zonnetje.

Heb jij nog tips?

Heb jij nog handige tipst naast inbox zero om je digitale leven leuk en gemakkelijk op te schonen?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.