Werken met twee schermen

#DrTechGirl: Wat zijn de voordelen van werken met twee schermen?

Voor TechGirl AnkeV als zzp’er geldt: daar waar haar laptop is, daar kan zij werken. Maar ja, als je dan ineens door corona bent aangewezen op je keukentafel als werkplek, wordt de wereld ineens wel ontzettend klein: Eat – sleep – werken aan je keukentafel – repeat. Dit ervaart zij toch anders sinds zij een aparte werkplek heeft ingericht. Het begon met een goede ergonomische stoel en laptopstandaard, toetsenbord en muis voor aan de keukentafel. Inmiddels staat alles in een aparte kamer, inclusief bureau en een 24-inch monitor. Dit alles als uitbreiding op haar 13,3-inch laptop. Dat is nog eens fijn!

Hoe fijn dan?

Nou, echt heel fijn. The end 😉 En nu even zonder dollen. 13″ daar kun je natuurlijk prima op werken, maar het is een klein scherm. Zeker als je veel tabbladen open hebt staan en dito programma’s, dan is een extra scherm geen overbodige luxe. In mijn geval gebruik ik mijn laptop als basis en breid ik die uit via een HDMI-kabel met een tweede scherm. Dat is heel eenvoudig te realiseren via je beeldscherminstellingen. Dit is wat ik heb gemerkt in het afgelopen half jaar thuiswerken op deze manier.

 1. Overzichtelijker
  Werken met twee beeldschermen is overzichtelijker. Inkoppertje wellicht, maar je moet het ervaren om het echt te snappen. In plaats van continu vensters te openen en te zoeken naar het juiste venster of programma, kun je de twee vensters waarmee je wilt werken gewoon naast elkaar openzetten. Je kunt dus twee programma’s of webpagina’s naast elkaar bekijken en gebruiken. Daardoor zie je in één oogopslag veel meer en kun je net even iets sneller werken. Zo kun je bijvoorbeeld in het ene scherm aantekeningen plaatsen in het zicht en kun je deze in het andere scherm uitwerken in Word.
 2. Multitasken
  Het idee dat mensen – in het bijzonder vrouwen – kunnen multitasken, daarover zijn de meningen volgens mij nog steeds verdeeld. Zodra je twee taken tegelijkertijd probeert te doen, heb je niet de volle 100% aandacht voor één van de taken. Toch bieden twee beeldschermen uitkomst als het aankomt op ‘multitasken’. Denk aan het bijwonen van een Teams, Zoom of Google Meet. Op mijn laptop was ik regelmatig mijn meeting ‘kwijt’. Dat ken je vast wel. Hoe dan ook, nu zet ik dit soort meetings standaard open via mijn laptop. Op het andere scherm kan ik de aantekeningen maken, dingen opzoeken die handig zijn voor de meeting of snel even dat urgente mailtje of appje beantwoorden.
 3. Minder fouten
  Misschien is het maar een idee, maar doordat ik de twee schermen naast elkaar heb staan en dingen eenvoudiger kan vergelijken, heb ik het idee dat ik ook minder fouten maak in mijn documenten en teksten. Geheel foutloos wil ik niet zeggen, maar doordat je in één oogopslag de twee documenten kunt inzien, vallen foutjes gewoon sneller op en zijn die eenvoudig aan te passen.
 4. Geen gepriegel
  Dit geldt natuurlijk niet voor alle beeldschermen, maar waar ik voorheen alles op mijn 13-inch scherm deed, wil ik voor sommige dingen echt niet meer terug naar dat ene scherm. Mochten we straks weer wat meer kunnen reizen, dan ga ik sommige werkzaamheden echt voor thuis bewaren. Een stukje tekst tikken is het probleem niet, maar zeker voor werken in Excel is een tweede scherm een verademing en ik kan me zo voorstellen dat het voor ieder type werk zo zijn specifieke voordelen kan hebben. Maar voor Excel of Spreadsheets is het echt een wereld van verschil; weg met dat gepriegel!
 5. Ergonomisch verantwoord
  Sinds ik met een laptopstandaard ben gaan werken is mijn zithouding verbeterd, met de komst van een kniestoel en alle randapparatuur is dat alleen maar nog veel beter geworden. Minder nek- en rugpijn door werken aan de keukentafel en het omlaag kijken naar mijn scherm. Gewoon alle schermen op ooghoogte. Op dit moment heb ik een los beeldscherm staan op het bureau en daarnaast staat mijn laptop in een standaard, maar ik overweeg om zo’n speciale arm aan te schaffen. Daarmee kan ik de laptop (het kleinere scherm) nog net even makkelijker naar me toehalen en wegschuiven en een andere mooie bijkomstigheid is dat ik dan het bureaublad vrij hebt. Dream big zeg maar, want je moet ergens naar uitkijken tegenwoordig 😉

Heb jij een vraag aan Dr TechGirl? Stel hem via social media door de hashtag #DrTechGirl te gebruiken. Tot volgende week!


Photo by Piotr Wilk on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.