#DrTechGirl – Wat is toch dat Artikel 13?

Dr TechGirl leest niet alleen de ingezonden vragen van lezers, maar ook het nieuws. En laat er nou in het nieuws geregeld iets voorbijkomen over Artikel 13. Is het het dertiende artikel op de website? Nou nee: het is eerder het zoveelste artikel over rechten op het internet. Toch kun je maar beter opletten als het over Artikel 13 gaat; zeker als je zelf een weblog hebt of bijhoudt.

Als je een website runt zoals bijvoorbeeld deze, TechGirl, dan kun je niet zomaar overal foto’s vandaan halen om je site leuker te maken. Voor je het weet heb je dan nare e-mails waarin staat dat je honderden euro’s moet betalen voor de schending van het auteursrecht. Je kunt dus maar beter je eigen beeld gebruiken, of beeld waarvoor je nadrukkelijk toestemming hebt van de eigenaar (en de persoon op het beeld).

Artikel 13 is erdoor

Waarom ik daar juist nu zo over doorga, dat komt door dat Artikel 13. In het Europees Parlement is namelijk nu een akkoord gesloten hierover. De officiële tekst is nog niet af, maar we kunnen wel alvast bekijken wat het zoal kan gaan inhouden. Het heeft namelijk veel te maken met de toegankelijkheid van het internet. Volgens Bits of Freedom is het “een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden”.

Technologische platforms zoals Facebook, YouTube en Twitter moeten straks vooraf auteursrechtelijke afspraken vastleggen. Dat is heel anders dan nu: als je tegenwoordig iets op Twitter zet dat inbreuk maakt op iemands auteursrecht, dan kan je dat nadien verwijderen zonder al te veel problemen. Die persoon krijgt dan geen schadevergoeding voor jouw onrechtmatig gebruik van zijn of haar filmpje. Binnenkort wordt dat dus anders. De platforms die worden gebruikt voor deze inbreuk, die moeten afspraken maken met de makers.

Dat is best heftig, want hierdoor komt de hele verantwoordelijkheid bij de platforms te liggen, in plaats van bij de plaatser ervan. Hoe dat uiteindelijk allemaal precies zal zitten, dat is nog vaag, maar er is een grote kans dat er een heleboel foto’s, video’s en andere content zal worden verwijderd waar nooit toestemming voor is gevraagd. En het is ook een enorme drempel om wel die toestemming te vragen, zeker omdat veel content door meerdere mensen is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een videoclip: de muziek is door verschillende mensen gemaakt en er dansen diverse mensen rond in beeld.

Beter voorkomen dan genezen

En ja, waar onzekerheid heerst en wel regels, daar zal je eerder geneigd zijn dingen dan maar niet meer te plaatsen. Ook als je een enorme vis bent zoals YouTube. Het betekent anderzijds natuurlijk ook iets positiefs: wanneer een contentmaker ziet dat iemand iets van je heeft “geleend”, kan deze wel beter voor de rechten opkomen.

Uiteindelijk is dat Artikel 13 eigenlijk nog maar vaag. Veel bedrijven willen zich er ook nog niet over uitspreken, omdat er eerst eens heel duidelijk moet zijn hoe en wat. Vandaar dat je de term Artikel 13 ook veelvuldig voorbij ziet komen op het internet: het heeft enorme impact op dat internet en eigenlijk probeert iedereen er chocola van te maken wat die impact nou precies te betekenen heeft.

Liefs, Dr TechGirl

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht WiFi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing!

*** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.