#DrTechGirl – wat houdt PSD2 in en waarom gaat het mij aan?

PSD2, misschien heb je er al van gehoord, misschien heb je geen idee en weet je niet waarom je op dit artikel hebt geklikt. Waarschijnlijk omdat Dr TechGirl erbij heeft geschreven: waarom gaat het mij aan? Het gaat namelijk iedereen aan. PSD2 heeft namelijk alles te maken met online betalen.

Weet je nog dat Tikkie zo vervelend in het nieuws kwam omdat de privacy van mensen op het spel stond? Dat heeft ervoor gezorgd dat mensen toch vaker naar de betaalverzoek-mogelijkheden van hun eigen bank gaan kijken. Maar is dat allemaal wel zo veilig? Dat is iets waar de PSD2-regeling eigenlijk een beetje tegenaan schuurt.

Gratis geld overmaken

Laat ik je eerst vertellen wat PSD2 is. PSD2 is opgebouwd uit PSD en 2: PSD staat voor Payment Service Directive en de twee betekent dat het de tweede versie van de richtlijn is. De eerste versie, PSD1, is al sinds 2007 van kracht en die was vooral geënt op het creëren van een uniforme betaalmarkt in de Europese Unie. SEPA is daar een belangrijk voortvloeisel uit, want dankzij SEPA kun je eindelijk gratis geld overmaken naar andere (SEPA-)landen. En gaat dat ook nog eens een stuk makkelijker.

iDEAL is ook iets dat kon floreren dankzij PSD1. De niet-bancaire tool iDEAL kon  toch betaaldiensten aanbieden. Dat gaat allemaal goed, maar hoe meer we op internet zijn, hoe meer we er kopen en hoe belangrijker privacy wordt: hoe meer er behoefte kwam aan nieuwe regels. PSD2 is daaruit een voortvloeisel.

Zo wordt het straks mogelijk om derde partijen toegang te geven tot je betaalrekening. Dat mag alleen als jij daar toestemming voor geeft, maar je bank mag dit dus niet tegenhouden als jij dit goedkeurt. Een andere fijne regel is dat internetwinkels geen toeslag meer mag rekenen als je met een betaalpas of creditcard betaald. Het mag nog wel voor AfterPay en acceptgiro, maar daarbij geldt dat het nooit meer mag zijn dan de daadwerkelijke kosten die het bedrijf meer kwijt is om die betaalmethoden aan te bieden.

Tweestapsverificatie

Er is meer: er wordt tweestapsverificatie toegevoegd om de veiligheid van betalingen te verbeteren en er is geen eigen risico meer als je je betaalpas of een ander betaalinstrument kwijtraakt of als iemand het heeft gestolen. Je hebt trouwens voor die tweestapsverificatie wel een telefoon nodig.

Dr TechGirl is dan wel een ‘internetdokter’, ze heeft geen rechten gestudeerd. Dit is dan ook de PSD2-wet (richtlijn) in een notendop. Goed om te weten: in principe is PSD2 al sinds 19 februari in werking, maar een groot deel gaat pas in vanaf 14 september 2019.

Heb jij een prangende tech-vraag voor Dr. TechGirl? Stel deze dan op social media met de hashtag #drtechgirl of laat een reactie achter onder dit bericht.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.