Wereld vanuit ruimte

#DrTechGirl: Wat gaat er gebeuren met het ISS?

Hier op TechGirl schrijven we vooral over technologie om jouw leven beter te maken, maar wist je dat dat soms vanuit een heel bijzondere plek komt? Net als dat Formule 1 invloed heeft op de auto’s waarin we rijden, komen sommige technologische snufjes uit onderzoek voor de ruimte. Er staat nu iets bijzonders te gebeuren, want het International Space Station (ISS) gaat binnenkort met pensioen. Wat nu? Dr. TechGirl duikt erin.

Jeff Bezos van Blue Origin wil bijvoorbeeld graag een opvolger maken voor het ISS. Het gaat om een bedrijvenpark in de ruimte, dat laag hangt en dus relatief makkelijk bereisbaar is. Het ISS is 400 kilometer hoog en Bezos’ nieuwe project zou nog lager komen. 

ISS: International Space Station

We hebben nu sinds 1998 het ISS in gebruik. Het International Space Station is dé plek voor onderzoek naar de ruimte en bedrijven als NASA en SpaceX zorgen er samen voor dat de zeven bewoners van ISS worden voorzien van eten en andere items. Jeff Bezos vindt dat het allemaal moderner en beter kan, want hij wil een eigen bedrijvenpark starten in de ruimte, wat als vervanging moet dienen voor het International Space Station.

Dat is niet helemaal zijn idee: NASA was al van plan om na meer dan twintig jaar het ISS op te doeken en met iets nieuws te komen. Op dit moment mag het ISS nog opereren tot 2024, al wordt dat mogelijk naar 2028 verschoven. We weten inmiddel dat ontwikkelingen voor de ruimte vrij lang duren (en qua veiligheidseisen is dat maar goed ook), dus is het de hoogste tijd om na te denken over een alternatief. Gelukkig zijn er genoeg miljardairs die iets met de ruimte doen en naam willen maken, dus Jeff is er als de kippen bij om zijn stempel op ons heelal te drukken.

Orbital Reef

Blue Origin heeft al een heel voorstel gemaakt. Het zou gaan om een nieuw commerciaal ruimtestation dat Orbital Reef heet. Er wordt hiervoor een kleinere satelliet gebouwd in samenwerking met onder andere Boeing en Sierra Space. Je vindt er straks 3D-printers, bureaus, computers, een tuin en laboratoria. Het is de bedoeling dat er zo’n 10 mensen wonen en werken, die van allerlei verschillende achtergronden komen. Denk bijvoorbeeld aan overheidsinstanties zoals NASA, maar ook ruimtetoerisme zoals Blue Origin zelf aanbiedt. Natuurlijk zijn filmmakers ook welkom, zodat er meer films in de ruimte kunnen worden gemaakt.

MobileMobile

Daarbij hoopt Blue Origin dat de materialen van ISS hergebruikt kunnen worden in Orbital Reef. NASA ziet dat waarschijnlijk wel zitten. Sowieso het idee dat een nieuw ruimtestation zou worden gerund door een privaat bedrijf is aantrekkelijk. Het scheelt NASA flink aan onderhoudskosten en het kan daarbij gewoon betalen per astronaut die het er wel heen stuurt. Het zou de Amerikaanse overheid 1 miljard dollar per jaar kunnen besparen. Geld dat NASA ongetwijfeld goed kan gebruiken voor zijn andere projecten, waarbij vooral maanproject Artemis er bovenuit steekt.

Blue Origin vs SpaceX

Aan de andere kant is het de vraag of Blue Origin de juiste keuze is om dit project uit te voeren. Het heeft nog nooit een mens in de baan rond de aarde gestuurd. Toen Jeff de ruimte inging, was dit slechts het randje ervan. SpaceX, de grote concurrent, is dat al wel gelukt. Bovendien hebben al twaalf andere ruimtevaartorganisaties een voorstel ingestuurd voor het project, dus de kans is groot dat het toch een ander wordt gegund. Eén ding is zeker: een snel antwoord is nodig als we inderdaad al over een paar jaar stoppen met het ISS.

Heb jij ook een vraag voor Dr. TechGirl? Stel ‘m hieronder of op social media met #DrTechGirl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.