Kapot gemaakte harde schijf

#DrTechGirl: Wat doe je met een oude harde schijf?

Als TechGirl AnkeV zo aan het einde van het jaar dan toch een positief punt moet noemen van het vele thuiswerken en weinig reizen, is het wel dat ze tijd heeft overgehouden voor allerlei klusjes in huis. Een van die klusjes was de kelder opruimen en wat trof ze aan? Een hele doos met allerlei oude hardware en daarbij ook een aantal oude harde schijven van diverse oude computers. Wat zou er nog op staan? Waarom zijn deze bewaard? Waarschijnlijk omdat het niet goed voelt om ze weg te gooien. Tijd om eens uit te zoeken hoe ik er toch veilig vanaf kan.

Bedrijf inschakelen

De zoekmachine verwijst mij direct naar een aantal bedrijven die harde schijven netjes voor me zouden kunnen verwerken. Dit zijn bijna allemaal bedrijven die dit voor grote ondernemingen doen en niet voor particulieren. Per schijf betaal je niet zo gek veel, maar de opstartkosten liegen er niet om. Ik zag prijzen van €129 tot en met €239 voorbijkomen en dan ongeveer €2 per schijf. En zoiets is natuurlijk helemaal prima als je er heel wat te vernietigen hebt, maar ik heb er nu zo’n 9 in totaal verzameld. Dat kan vast ook anders.

Doorzagen

Op internet lees ik ook her en der dat je een harde schijf met een slijptol door kunt zagen en dat dan meerdere keren, zodat er geen stukje schijf meer heel blijft. Er wordt geadviseerd om dan zeker een veiligheidsbril op te zetten en de harde schijf goed te klemmen in een werkbank. Dat lijkt me inderdaad wel de beste manier als je al met een slijptol aan de slag wilt gaan. Nu ben ik niet zo’n held met de slijptol en volgens mij wordt het ook een rotzooi, dus ik zoek nog even verder naar een alternatief.

Boren

Met een ijzerboortje zou je een heel eind moeten komen volgens diverse sites. Sommige geven zelfs aan hoe leuk het is om je eigen harde schijven ‘stuk’ te boren. Mijn interesse is gewekt, dus deze gaat zeker op de shortlist van mogelijkheden. Met een boor kan ik prima overweg, voor mij dus een prima optie. Ook hier geldt weer: klem de schijf in een werkbank vast, brilletje op voor extra bescherming en boren maar!

Demonteren

Nog een echte optie wat mij betreft is om de harde schijf volledig te demonteren. Met een schroevendraaier schijn je een heel eind te kunnen komen, door ‘m open te schroeven en dan allerlei onderdelen los te halen. Het doel is om uiteindelijk bij de schijf met data te kunnen komen, zodat je die stuk kunt slaan met een hamer. Ook hier geldt weer: zet een veiligheidsbril op.

Over de top

Het internet zou het internet niet zijn als je ook niet allerlei extreme oplossingen zou kunnen vinden voor het vernietigen van jouw data. Van gasbrander, beschieten met een luchtbuks tot aan frituren en verhitten in en magnetron. Wat mij betreft stuk voor stuk slechte ideeën. Als het even kan zie ik toch graag dat waardevolle materialen hergebruikt kunnen worden en dat er bij het demonteren zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen.

Met de kerstvakantie voor de deur ga ik binnenkort met boren en demonteren aan de slag. Welke optie zou jij kiezen? En mocht je trouwens nog een andere goede optie weten, ik houd me aanbevolen.

MobileMobile

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
girlmore girls
Nieuwe Gilmore Girls afleveringen vanaf 25 november!

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten