Eén van die dingen die je moet doen, maar nog steeds niet gedaan hebt. Het is te ingewikkeld, het kost te veel tijd of je bent er gewoon nog niet aan toe gekomen. Juist, ja een veilige WiFi-verbinding voor thuis instellen.

Onderweg veilig wifi gebruiken doen we door middel van een VPN, dat is onder de meeste wel bekend. Maar thuis je netwerk veilig maken, waarom is dat ook alweer nodig? Je wilt thuis op de bank geen ongewenste gebruikers op jouw netwerk die er met jouw gegevens en data vandoor gaan. Wat je eigenlijk zoekt is een goed slot voor jouw internetverbinding. Met deze tips regel je een stevig slot:

1. WiFi-wachtwoord wijzigen
Bepaal welke router je hebt en verander het WiFi-wachtwoord door het WPA2-wachtwoord opnieuw in te stellen. Deze klus duurt doorgaans 10 minuten (zelf getest). Overigens bestaat er ook een WEP-verbinding, maar deze is niet veilig. Liever WEP-verbinding niet gebruiken dus.

2. Verander de naam van je netwerk
Zie je ook nog de standaardnaam staan van jouw router? Verander die ook meteen. Deze naam, ook wel SSID genoemd kan het routertype bevatten en is dus makkelijker te herleiden voor hackers.

3. Zoek voor updates
Ook voor je router is het nodig om de laatste software te hebben. Update dus met regelmaat het apparaat, zodat je steeds de laatste versie gebruikt.

4. Firewall
Een firewall zorgt ervoor dat je niet van buitenaf benaderbaar bent en is dus een stevig slot! Meestal staan die al aan, maar check voor de zekerheid of dat zo is.

En hoe zit het met beveiligde websites bezoeken, oftewel veilig surfen? We zijn gewend geraakt aan het groene slotje in de adresbalk, dat geeft een veilig gevoel. Maar let op, het gaat hier om een versleutelde verbinding, het slotje zegt niets over de inhoud van de website. Het blijft dus altijd opletten en ook hier geldt, de beste beveiliging begint bij jezelf.

#DrTechGirl staat ook klaar voor al jouw prangende tech vragen! Deel jouw vraag met ons in de comments en wie weet beantwoorden wij deze volgende keer.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.