pen-schrijven-aantekeningen-ambacht

#DrTechGirl: Tech en duurzaam, gaat dat wel samen?

Goede vraag! Nog niet zo lang geleden hadden we op TechGirl’s redactie een interessant gesprek over weer een nieuwe gadget. Een ‘slimme schakelaar’ die een lichtknopje kon indrukken. Een aantal van de redactrices vonden het een supertoffe gadget en ook nog eens lekker goedkoop. TechGirl Anke V had zo haar bedenkingen. Haar ideeën passen goed bij deze vraag. Ze ventileert hieronder haar mening.

Op de vraag of tech en duurzaam samen kunnen gaan, is het antwoord zowel ja als nee. Duurzaam betekent letterlijk dat iets bedoeld is om lang mee te gaan, waardoor het relatief milieuvriendelijk is en grondstof besparend. Een snelle zoekactie op internet levert je tal van goedkope gadgets op die je voor een habbekrats kunt laten bezorgen vanuit Azië bij jou thuis. En dat met bijna letterlijk één druk op een knop. Je kunt er gif op innemen dat die producten niet geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten.  

Goedkoop, duurkoop

Mijn moeder zei het vroeger ook al, goedkoop is duurkoop. En dat geldt hier eigenlijk dubbel. Want goedkope spullen gaan vaak sneller stuk én het feit dat wij met zijn allen zoveel spullen consumeren, slecht recyclen en daarmee grondstoffen verkwisten maakt dat we niet echt zuinig omspringen met moeder aarde, met alle gevolgen van dien.

Is duurkoop dan beter als het om tech en duurzaam gaat? Ook dat niet. Greenpeace deed een aantal geleden onderzoek naar hoe ‘groen’ techbedrijven zijn en de uitkomst zal je niet verbazen: nagenoeg niet. Op wat uitzonderingen daargelaten. Zo zijn er bedrijven zoals Fairphone die er wel veel aan doen om de ecologische voetafdruk van het bedrijf en dat van hun klanten zoveel mogelijk te reduceren, die ernaar streven echt circulair te zijn. (Check zeker ook even het best wel briljante Greenpeace filmpje hieronder). Toch blijft het voor het merendeel van de bedrijven lastig om die ommezwaai ook te maken.

Circulair als heilige graal?

Ook hier geldt weer ‘ja en nee’. Als het allemaal zo simpel was geweest, wat het probleem namelijk wel opgelost. Circulair is één van de oplossingen, dat zeker, maar misschien moeten we met ons allen onze technologische consumptie ook eens goed onder de loep nemen. Zo’n lichtschakelaar bijvoorbeeld die we bespraken op de redactie: gaat dat je leven echt beter maken? Of is in veel gevallen gewoon even opstaan en je lamp aandoen ook een optie?

Het is natuurlijk makkelijk wijzen naar producenten en jazeker: zij hebben in theorie de middelen om het roer om te gooien. Door de moordende concurrentie lijkt geen van de grote merken de druk te voelen om als eerste het productieproces echt radicaal om te gooien. Hun prioriteit ligt ergens anders. De consument tevreden houden en daarmee zoveel mogelijk geld verdienen. Dus als zij het niet doen, zal er toch echt een signaal moeten komen vanuit de consument. Jup, van jou en mij. Maar dan moeten wij ook wel echt andere keuzes (willen) gaan maken… Minder spullen aanschaffen, niet perse de nieuwste tech willen bezitten, je spullen laten repareren als ze stuk gaan en pas als het echt niet anders is, naar de winkel fietsen of lopen om iets nieuws aan te schaffen. Die producten zijn hopelijk tegen die tijd meer circulair én gaan weer net als de spullen van ‘vroegah’ echt weer jaaaaaaaaaaaaren mee. Te utopisch? One can dream…

Photo by Sigmund on Unsplash

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.