online meeting

#DrTechGirl: moet ik mijn camera aan doen in werkmeetings?

Ja, we werken inmiddels al meer dan een jaar thuis. Leuke kleding dragen we nog amper, want we zitten lekker in onze joggingbroek te werken. Jullie eigen Dr. TechGirl moest laatst naar kantoor en wist even niet meer of een broek met scheuren nou geschikt was als werkoutfit. Het is immers een flinke upgrade van joggingbroek of broekloos. Uiteindelijk maar een jurkje gekozen. Maar goed, de vraag is wel, in hoeverre laat je je collega’s zien dat je er lekker casual bijzit? Moet je je camera aan doen in werkmeetings?

Voorzover bij de dokter bekend kan een werkgever je niet verplichten om op de camera te verschijnen, want het kan zijn dat je problemen hebt met je privacy. Hoewel face to face-meetings tussen twee mensen vrij natuurlijk zijn via de digitale snelweg, is dat bijvoorbeeld toch even anders als je een groepsmeeting hebt. Iedereen kan je hoofd zien, zonder dat je weet of mensen naar jou kijken. Hoewel veel mensen dat beter vinden dan echt voor een groep staan of in een kring zitten, zijn er ook mensen die juist niet goed kunnen omgaan met die onwetendheid of mensen naar ze kijken.

Camera aan of camera uit?

Voor die mensen kan dat gegeven reden zijn om de camera uit te schakelen. Echter betekent het wel dat je minder betrokken lijkt en daarop worden medewerkers soms wel degelijk aangesproken. Het is ook wel logisch, want stel je voor dat je een presentatie geeft aan alleen maar zwarte schermpjes; dat voelt ook niet helemaal oké. Een beetje ‘engagement’ mag dus best, dus toch even een lijntje eyeliner trekken als je echt niet zonder kunt, even een fris shirt aan en jezelf toch even laten zien is uiteindelijk beter voor de samenwerking.

MobileMobile

Het hoeft echter niet altijd. Als je ondertussen even lunch wilt maken of een pakketje – of je boodschappen – verwacht, of misschien ondertussen even de was wilt opvouwen, schroom dan niet om die camera af en toe wel uit te zetten. Houd echter wel in de gaten dat je wel betrokken blijft bij de meeting, dus luister goed mee en geef antwoord zonder dat iemand hoeft te vragen: hallo, xxx, ben je daar? 

De conclusie

De camera aanzetten heeft bovendien een leuk bijkomstig effect en dat is dat je soms nog eens een kat hebt die door het beeld loopt, of misschien ziet een collega een boek in je boekenkast en gaat het gesprek even daarover. Veel mensen missen juist in deze tijd het onzinnige koffiepraatje en juist het laten zien waar je woont zorgt voor zulke conversation starters. Het is dus wel even omschakelen om de camera wel aan te zetten in deze comfy tijden, maar het kan de samenwerking en je gevoel van betrokkenheid enorm verbeteren. Dr. TechGirl schrijft voor: probeer minimaal in de helft van je meetings op camera aanwezig te zijn, zodat je collega’s die verbinding met je houden, ook al zijn ze erg ver weg.

Heb jij een vraag aan Dr TechGirl? Stel hem via social media door de hashtag #DrTechGirl te gebruiken. Tot volgende week!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten