StorySign

#DrTechGirl: met welke app kunnen dove kinderen leren lezen?

Er zijn maar weinig mensen die het weten, maar het is heel erg moeilijk om te leren lezen als je doof of slechthorend bent. De reden hiervan is dat mensen vaak veel fonetisch leren wanneer het om taal gaat. Daardoor hebben mensen met een gehoorprobleem al snel een achterstand. Dr. TechGirl weet nog wel een app die dat iets gemakkelijker moet maken: StorySign.

We hebben al eerder geschreven over StorySign, een app waarmee je een kinderboek kunt lezen in gebarentaal. Je scant de pagina van een van de voorgeselecteerde boeken en er komt een lief meisje in beeld dat de zin woord voor woord gebaart. Erg handig. Dat kon eerst alleen met Android-telefoons, maar maker Huawei heeft het sinds deze week ook op iOS-apparaten beschikbaar gemaakt.

Gebarentaal leren

Er zijn wereldwijd 32 miljoen dove kinderen. Nu hebben die natuurlijk niet allemaal toegang tot een smartphone, maar in ieder geval kunnen wel meer ouders hun kinderen nu leren lezen. Zeker nu sinds deze week ook de Amerikaanse gebarentaal wordt toegevoegd. Het is niet alleen goed voor kinderen om te leren lezen, het werkt ook andersom: ouders leren hierdoor gebarentaal.

De StorySign-app is inmiddels in elf landen beschikbaar, in dertien talen. Huawei breidt de content op het platform bovendien flink uit: er zijn dit jaar al 52 boeken toegevoegd, waaronder ‘Dribble naar het museum’ en ‘Er zit een draak in je boek’. Die zijn door Jim Bakkum en Kim Feenstra onthuld. Wil je zelf StorySign eens proberen? Dr. TechGirl schrijft het voor, zeker als je een ouder bent die nog niet zo bekend is met gebarentaal. De app is gratis, dus je kunt het vrijblijvend en voor niets uitproberen.

StorySign

Erg leuk om via deze app je kind ‘s avonds een verhaaltje voor te lezen voor het slapen gaan, maar ook om bijvoorbeeld iets meer over gebarentaal te leren mocht je kind bevriend zijn met een doof kind. Je hoeft echt niet alle gebaren te leren om iets tegen iemand te gebaren. Eigenlijk werkt het net als die StorySign-app: het is gratis en vrijblijvend, dus probeer het gewoon. Dr. TechGirl heeft alvast geleerd wat ‘chocolade’ in gebarentaal is, want daar is altijd iedereen blij mee, toch?

Heb je een vraag aan Dr TechGirl? Stel ‘m! Dat kan onder dit artikel of op social media met de hashtag #drtechgirl. Tot volgende week!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.