Als je doof bent, dan is leren lezen moeilijker dan wanneer je kunt horen. Huawei heeft daarom een app gemaakt genaamd StorySign waarmee boeken worden vertaald in gebarentaal. TechGirl Jenny testte de app uit met het flapjesboek Waar Is Dribbel van Eric Hill.

Hoewel mijn favoriete kinderboek nog niet beschikbaar is in StorySign (Rupsje Nooitgenoeg), is het stiekem best leuk om weer eens een Dribbel-boek open te slaan. Die mooie tekeningen, die grappige vlakjes: die boeken zijn prachtig. Hoewel er niet veel tekst in staat, is het voor kinderen die net leren lezen best een uitdaging om alles te begrijpen. Zeker als die kinderen ook nog een beperking aan het gehoor hebben.

StorySign en de camera

Daarom heeft Huawei in samenwerking met de Europese Unie, Aardman Animations en meer partners StorySign gemaakt, waarbij een enorm schattig meisje met blauwe knotjes uitlegt hoe een zin wordt gezegd in gebarentaal. Het herkent op welke pagina je bent omdat je de pagina scant met de camera van de telefoon. Daarna komt er een soort glitter in beeld waarna ze verschijnt, met de zin naast zich. Net als bij karaoke wordt elk woord dat op dat moment aan bod komt, aangegeven met een kleur, zodat je het goed kunt volgen.

Soms is het wel even zoeken naar herkenning, want hij gaat dus niet zomaar zelf lineair het boek door: hij wacht echt op de pagina die jij hebt gescand. Een keer snapte ik niet dat hij ineens “Nee” zei, maar dat bleek een beer te zijn achter een flapje dat ik nog niet had geopend. De app heeft overigens wel door als het niet helemaal lekker gaat, hij geeft dan een tip waar je het beste kunt scannen (tip: linksboven). Ik ben erg benieuwd wat we mogen verwachten van de camera: kan hij straks zelf alle woorden scannen en in gebarentaal omzetten, of moet dat echt boek voor boek worden gesteld? Context is ook belangrijk natuurlijk…

Nu ben ik zelf niet doof en kan ik alleen wat losse letters in gebarentaal, maar ik vond het heel cool om te ervaren hoe bepaalde woorden worden uitgebeeld. Ik kan me namelijk ook heel goed voorstellen dat je als ouder van een kind dat doof is veel hebt best wat hulp kunt gebruiken. Voor jou is het dan ook nieuw, en dan kan een app je ondersteunen in het voorlezen van een boek. Zeker als je zelf nog gebarentaal aan het leren bent.

huawei storysign

Dribbel

In de Nederlandse versie van de app kun je alleen Dribbels avonturen lezen, maar het is natuurlijk de bedoeling dat er meer komt. Hopelijk gaat dat snel, want je bent er nu wel snel mee uitgelezen. En het smaakt naar meer: de app is simpel, duidelijk en de animaties zijn erg mooi gedaan. Dat is geen wonder, want Huawei heeft hiervoor de samenwerking opgezocht met Aardman, dat je kent van grote animatiefilms zoals Shaun the Sheep en Wallace & Gromit.

StorySign is een mooie app die veel kan betekenen voor doven over de hele wereld. Het is tof dat er een Nederlands boek beschikbaar is, maar er moet wel echt wat meer keuze in de applicatie komen, wil deze echt groot worden onder ouders en kids.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.