binnen vliegen met een drone

#DrTechGirl | Mag je binnen vliegen met een drone?

#DrTechGirl kreeg een te gekke tech-vraag binnen. Het volgende is namelijk het geval: Cristel organiseert een feest dat gehost wordt door een presentator. Ze is benieuwd of ze een envelop aan die drone kan bevestigen en de combinatie naar de presentator mag laten vliegen. Regelgeving met betrekking tot drone-vliegen is nogal wazig in Nederland, dus ja, wat mag wel en wat mag niet? Mag je binnen vliegen met een drone bijvoorbeeld? #DrTechGirl zocht het uit!

Vliegen met een drone…

Outdoor vliegen met een drone valt onder de wetgeving van modelvliegen. Hiervoor gelden een aantal speciale regels. Op wetten.nl kun je er bijvoorbeeld meer over lezen. Een paar dingen die daar beschreven staan:

 • de drone mag niet uit het zicht verdwijnen of achter een object verdwijnen
 • er mag niet gevlogen worden in no-fly zones, bijvoorbeeld bij vliegvelden in de buurt
 • vliegtuigen, helikopters, luchtballonnen en dergelijke, hebben voorrang in het luchtruim
 • vliegen boven publiek, is verboden

De voorwaarden voor indoor-vliegen zijn echter onduidelijk. Drones.nl zegt: “Het indoor vliegen met drones kent geen wetgeving en is dus een prima opstapje naar het commercieel vliegen met drones”. Op de website van de Rijksoverheid heb ik hier inderdaad niets over gevonden, wat er op kan wijzen dat wetgeving ontbreekt over indoor-vliegen.

Toch moet je oppassen

Wetgeving kan binnen mum van tijd veranderen. Bovendien moet je erg oppassen als je vliegt bij mensen en/of dieren. Bij alle ongevallen ben jij verantwoordelijk, omdat je de situatie organiseerde. Vliegen boven menigten is sowieso onverstandig om te doen. Stel dat de drone plotseling uitvalt en neerstort in het publiek. Deze mensen kunnen je aansprakelijk stellen voor de verwondingen/schade die ze hebben opgelopen. Over het podium vliegen (bijvoorbeeld van links naar rechts), zonder dat er iemand onder staat, zou verstandiger zijn om te doen.

Ga met een professional in zee

Zorg in ieder geval dat je met iemand in zee gaat die precies weet wat hij doet. Iemand die een drone vliegbrevet heeft, ook wel een RPAS genoemd. Zulke mensen zijn getraind en weten hoe ze moeten handelen in specifieke situaties.

Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/inhoud/veiligheid-drones

Ik hoop dat dit antwoord jou helpt!

Liefs, DrTechGirl.

#DrTechGirl is een terugkerende reeks waarin we op zoek gaan naar oplossingen voor jouw tech gerelateerde problemen. Heb je slecht WiFi bereik in huis? Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken? Heb je een heel andere praktische tech vraag? Stel hem aan ons en wie weet helpen we je met de oplossing! *** Bij veel belangstelling maken we een selectie uit de inzendingen ***

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.