TechGirl: Marriott IoT hotelkamer

#DrTechGirl: Kan je smartphone worden gehackt in een hotelkamer?

Nu de wereld weer langzaamaan een beetje open gaat, stapt ook Dr TechGirl binnenkort op het vliegtuig voor een (verlate) zomervakantie. De reisstekker kan steeds vaker thuis worden gelaten, want de smartphone laden we tegenwoordig op met een handige USB-aansluiting naast bed. Alleen… zijn die oplaadpunten wel zo veilig? Kan je telefoon worden gehackt als je ‘m oplaadt in een hotelkamer?

Gehackt in je hotelkamer

Het korte antwoord: ja. Iedereen weet dat je moet kiezen voor “vertrouw deze computer niet” als je je smartphone aan de laptop van een studiegenoot of kantoorcomputer koppelt. Immers: dan kunnen ze al je gegevens uitlezen, toch? Klopt. Dat kan alleen een USB-uplader ook. Het frontje van zo’n oplaadpunt is gemakkelijk te verwijderen, waarna er van alles achter kan worden geplaatst. Gevolg: jij plugt je telefoon in en zonder dat je het door hebt is je telefoon gehackt in je hotelkamer.

De oplossing: koop een USB-condoom

Dus dan maar nooit meer gebruikmaken van USB-oplaadpunten? Welnee. Dat kan prima, maar wel met een USB-condoom. Ja, je leest het goed: een USB-condoom. Ook wel een datablocker genoemd, want dat is precies wat zo’n ding doet: het blokkeren van data. Zo’n datablocker schuif je op je USB-stekker voordat je ‘m inplugt. Vervolgens wordt er alleen stroom doorgegeven en is het onmogelijk om data uit te lezen.

MobileMobile

Een datablocker koop je gemakkelijk online bij grote webshops. De doc zelf heeft er eentje van PortaPow, gekocht in een multipack via Amazon. Extra fijn aan die datablocker is dat er een chip in zit die herkent of er een Apple of Android-telefoon aan gekoppeld is, waarna hij vanzelf switcht naar de optimale stroomvoorziening om jouw telefoon van een beetje juice te voorzien. Ook leuk: ze zijn zelfs te personaliseren. Zei iemand daar “relatiegeschenk voor de feestdagen”?

Meer tips voor extra veiligheid

Een datablocker is een van de tips van laatjeniethackmaken.nl: een online handleiding die je op een begrijpelijke manier uitlegt hoe je jezelf beschermt tegen hackers. Nee, de kans dat een hacker het specifiek op jou heeft gemunt terwijl jij in je hotelkamer op Kreta zit, is inderdaad niet zo groot. Het meeste gevaar ontstaat doordat veel mensen een gebrekkige kennis van computers en het internet hebben. Check daarom vooral Laat Je Niet Hack Maken, want hoe beter je jezelf beschermt, hoe kleiner de kans wordt dat er iemand met je data vandoor gaat.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.